Cítíte to aroma? Kdo by neznal silnou kořenitou vůni bazalky, která se vyjímá svou nezaměnitelnou chutí. Dokáže jídlu dodat opravdový šmrnc. Mimo jiné má bazalka příznivé účinky na naše zdraví. Onu báječnou bylinku si můžeme vypěstovat doma. Jak pěstovat bazalku, abychom si mohli užívat jejích benefitů každý den? Ukažme si několik dobrých rad.

Proč pěstovat bazalku

Ačkoliv je bazalka oblíbená převážně v kuchyni než v léčitelství, pyšní se tím, že prospívá našemu zdraví. Nejen, že je výborná na trávení, ale také uvolňuje křeče, podporuje chuť k jídlu a působí jako antioxidant a antidepresivum. Dále působí velmi příznivě proti kašli a ulevuje průduškám. Bazalku by neměli užívat těhotné ženy a malé děti

Bazalky existuje nepřeberné množství druhů. Od bazalky pravé přes bazalku posvátnou až po bazalku americkou. Můžeme je spatřit v různých barvách. Nejčastěji však červenou a zelenou. Na záhonku, v truhlíku, nebo v květináči je hezké mít více barev. Může posloužit jako příjemná dekorace. Jedná se o tzv. včelařskou rostlinu, která v době květu krmí včelky. 

Obsahuje velké množství silic, éterické oleje, bazalkový kafr, dále pak glykosidy, flavonoidy a třísloviny. Málokdo ale ví, že bazalka obsahuje mimo jiné i omega 3 mastné kyseliny, vitamín A, K, C, hojnou dávku železa, hořčíku a vápníku. 

Pěstování bazalky

Bylinku si můžeme hravě vypěstovat sami. Jako jednoletá rostlina nám bez problému vyroste na záhonku v zahrádce. Zde je třeba vědět, že bylinka venku přes zimu nevydrží. Déle nám poslouží bazalka v květináči, kterou můžeme mít v teplých měsících na zahradě či balkoně a v zimním období uchovávat doma. 

  • Bazalku je možné získat již v podobě sazeničky, kterou lze zakoupit v zahradnictví, na farmářských trzích i v supermarketu. Na bylinky ze supermarketu je třeba si dávat pozor. Rostliny prodávané v obchodních řetězcích bývají určené ke spotřebě do pokrmů a vydrží doma asi týden. Zahradnictví a farmářské trhy již nabízejí sazeničky, které při správné péči mohou vydržet i několik měsíců.
  • Pokud však máme zahrádkářského ducha, můžeme si pořídit semínka a sazeničku si vypěstovat sami. Jak pěstovat bazalku doma?
bazalka-pestovani-doma

Sejeme, sázíme bazalku

Pěstování bazalky není složité. Můžeme si zvolit, zda budeme vysévat do malých nádob a vypěstujeme si sazeničky, nebo lze semínka zasadit rovnou do květináče, kde již zůstanou.  

Předpěstování sazeniček bazalky

Provádíme-li výsev bazalky k předpěstování, měli bychom tak učinit v období od března do dubna.

  1. Než provedeme samotný výsev, připravíme si lehce propustnou humózní půdu, do které přimícháme malé množství perlitu.
  2. Semínka sypeme do připravených nádob, lehce zaprášíme zeminou a zlehka zatlačíme.
  3. Zeminu je třeba udržovat stále vlhkou a dáme na teplé místo, kde by měla být teplota kolem 15–18°C. 

Jak zasadit bazalku

Až se objeví první lístky bazalky, kolem 4 až 6, můžeme je přesadit do větších květináčů nebo rovnou do záhonku na zahrádku. Bazalka je teplomilná rostlina, ven by se proto měla vysazovat až na konci května nebo na začátku června. V tomto období je možné pěstování bazalky ze semen přímo v květináči na balkoně, kde se jí nejlépe daří společně s rajčaty.

Pokud nemáme možnost mít bylinku venku, v domácím prostředí můžeme rostlinku pěstovat celoročně. Zasadit semínka lze v každém ročním období a můžeme se těšit z voňavé bazalky každý den. 

jak-pestovat-bazalku-v-kvetinaci

Správná péče o bazalku

Jak zasadit bazalku už víme. Rostlina však nadále potřebuje další péči, kterou jí poskytneme jedině v případě, že se o ní budeme řádně starat. Jak se starat o bazalku v květináči i na zahrádce?  

  • Bazalku pravidelně zalívejte
  • Dopřejte jí sluníčko, má ráda teplo, ale nevystavujte ji přímému záření 
  • Nemá ráda velké změny teplot a vlhkosti, proto není dobré mít ji v kuchyni

Když bazalka onemocní

Hniloby a plísně bazalky

Bazalka je náchylná především na hnilobu, které se říká fusarie, která ucpává cévní svazky. Předejít hnilobě je poměrně obtížné. V první řadě závisí už na samotném osivu. Dále je třeba se zaměřit na intenzitu světla, správné hnojení a dostatečnou hloubku výsevu bylinky. Rostlinku je třeba řádně ošetřovat ekologickými přípravky

Kromě fusarie, mohou bazalku napadnout i další hniloby a plísně, které postihují i další bylinky jako např. tymián, petržel a meduňku. Nejznámější plísní, která může naši bazalku potrápit je plíseň šedá, která napadá rostlinu v případě příliš vlhké půdy. Proto bylinku nepřelévejte.  

Už jste četli?  Jaké jsou vhodné keře na živý plot? Některé vás okouzlí krásnými květy, jiné svým rychlým růstem

Bakterie a viry

Rostlinku můžou trápit různé bakterie a viry, které přenáší v první řadě hmyz, nebo se šíří rozmnožováním. Virové onemocnění bylinky se objevuje minimálně. Poznáme ho tak, že se začnou deformovat listy, objeví se takzvaná mozaika, nebo přestane růst. Bakterie na bazalce mohou způsobit černající skvrny hranatého tvaru, které se dají lehce zaměnit s plísní. Neexistuje žádný ekologický, ani chemický přípravek na odstranění bakterií. Pokud zjistíme, že je rostlinka napadena, vyhodíme jí do běžného domovního odpadu. V žádném případě ji nevyhazujeme na kompost

Jak uchovat bazalku

Máte hojnou úrodu a nevíte, co s ní? Máme pár tipů, jak uchovat bazalku, aby vydržela déle a dala našim pokrmům tu správnou chuť. Mějme ale na paměti, že nejlepší je samozřejmě čerstvá. 

Sušení bazalky

Nejjednodušším způsobem, jak bazalku uchovávat, je sušení. Pokud máte sušičku na ovoce a bylinky, bude to pro vás hračka. Kdo sušičku nevlastní, může využít běžnou troubu. Vložíme na plech bylinky a sušíme při nízkých teplotách s pootevřenými dvířky. Po usušení stačí rozdrolit a nasypat do vhodné nádoby. 

jak-susit-bazalku

Mrazíme bazalku

Sušená bazalka vás nebaví? Vyzkoušejte si ji zamrazit. Je to jednoduché a bylinku tak budete mít vždy po ruce.

  1. Natrháme si pár lístků bazalky, nasypeme do nádoby na led a místo vody použijeme kvalitní olivový olej.
  2. Vložíme do mrazáku a po zamrazení vyjmeme z nádoby a nasypeme do sáčku, který vrátíme zpět do mrazničky.
  3. Pak už jen stačí po kostičkách přidávat do jídla. Skvěle nahradí jednu polévkovou lžíci této bylinky.

Nakládáme bazalku

Další skvělá metoda pro uchovávání bazalky je nakládání do oleje:

  1. Před samotnou přípravou je třeba bazalku očistit od flíčků, starých lístků a kvítků.
  2. Natrháme lístky, které následně omyjeme a nakrájíme.
  3. Zavařovací, nebo jinou uzavíratelnou sklenici, naplníme bylinkou a zalijeme olejem.
  4. K bazalce můžete přidat i stroužky česneku, nebo chilli. Fantazii se meze nekladou.
  5. Uchováváme v lednici. 

Domácí pesto z bazalky

Když se řekne slovo bazalka, okamžitě se nám v hlavě vybaví ono známé italské pesto. Tato skvělá zelená směs má velmi široké využití v kuchyni. Můžeme jej použít na bagety, pizzu, těstoviny, do omáček a dalších pokrmů. V obchodech ho seženeme za poměrně vysokou cenu. Nebylo by příjemnější si domácí pesto z bazalky připravit v pohodlí domova? Přesuňme se na pár minut do Itálie. Představte si chuť oblíbeného salátu Caprese s domácím pestem. 

  • Připravíme si: 100 g bazalky, 100 g parmezánu, ovčí sýr (pecorino romano), 40 g piniových oříšků, stroužek česneku, 1 dl olivového oleje. 
  • Postup přípravy vám ukáže následující video:

Léčivý olej

Olej z bazalky využijeme ve studené i teplé kuchyni, ale rovněž jako pomocníka při mnohých problémech. Příprava je velmi jednoduchá.

  1. Budeme potřebovat čerstvou bazalku, kvalitní olej a uzavíratelnou láhev.
  2. Láhev plníme čerstvými omytými lístky bazalky a po okraj zalejeme olejem.
  3. Nádobu uložíme na temné místo a necháme macerovat dva týdny.
  4. Po uplynutí této doby přecedíme olej přes jemné plátno nebo látku.
  5. Skladujeme v ledničce. Takto skladovaný olej nám vydrží minimálně jeden rok.

Vnitřní užití oleje je výborným antidepresivem, zmírňuje bolesti hlavy a skvěle působí na průdušky. Zevně lze olej používat na akné i jako dezinfekci na drobná poranění. 

Zelené máslo

Bazalkové máslo nám skvěle obohatí naší kuchyni. Vychutnáme si ho na pečivu, i v různých pokrmech. Můžeme s ním grilovat, ochutit bramborovou kaši, ryby a další skvělá jídla.

  1. K přípravě budeme potřebovat polovinu kostky másla, hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř.
  2. Změklé máslo smícháme s rozmixovanou bazalkou, dochutíme solí a pepřem, vložíme do vhodné nádoby a uložíme do lednice.

Nejen, že si pochutnáme, ale ještě uděláme něco pro naše zdraví. 

Bazalkový čaj

Z bazalky je možné připravit čaj neboli odvar, který užíváme jako kloktadlo při bolestech zubů a dásní. Konzumujeme proti nadýmání, zácpě, při bolestech hlavy, křečích a depresi. 

Nechte se inspirovat touto zajímavou, původem indickou bylinkou, která provoní celý byt svým silným aroma. Je krásné sledovat, jak z malého semínka vyroste krásná košatá rostlina, která nám bude užitečná hlavně v kuchyni. O bazalku pečujme s láskou a ona se nám odvděčí kvalitním výnosem pro naše chuťové pohárky. 

Baví vás pěstování? Zkuste i pěstování rajčat v interiéru nebo pěstování rýmovníku, který je v podobě sirupů a tinktur skvělým pomocníkem při nachlazení. S rostlinami se mnohdy pojí i nepříjemní škůdci – jedni z nejčastějších jsou smutnice, mušky v květináči, které si často pleteme s octomilkami.