Angrešt je lahodný a zdravý plod, který můžete najít na mnoha zahradách a farmách po celém světě. Toto drobné ovoce je bohaté na vitamíny a antioxidanty, a navíc lze angrešt využít na různé způsoby. V tomto článku vám představíme několik skvělých způsobů, jak zpracovat angrešt a vychutnat si jeho výjimečnou chuť.

Využití angreštu

Angrešt může být využit v různých pokrmech a nápojích. Můžete ho přidat do muffinů, želé, smoothie nebo ho jednoduše konzumovat syrový jako zdravou svačinu. Angrešt také vyniká ve sladkých dezertech, jako jsou koláče a džemy. Angrešt si také můžete zavařit – připravit z něj chutný kompot.

Jak zavařit angrešt, aby déle vydržel

Zavaření angreštu je vynikajícím způsobem, jak si uchovat jeho výjimečnou chuť na delší dobu. Následující postup vám ukáže, jak správně zavařit angrešt:

Co budete potřebovat

  • Angrešt
  • Cukr
  • Voda
  • Sklenice na zavařování s víčkem
  • Hrnce a nástroje na vaření

Postup při zavařování angreštu

  • Příprava angreštu: Nejprve si umyjte angrešt a odstraňte stonky. Důležité je, aby byl angrešt čistý a bez zbytků stonků.
  • Příprava sklenic: Sklenice na zavařování a víčka důkladně umyjte a sterilizujte. To lze provést ponořením do vroucí vody po dobu několika minut. Nechte je následně vyschnout na čisté utěrce.
  • Příprava nálevu: Do hrnce nalijte vodu a cukr v poměru 1:1. Množství cukru můžete přizpůsobit podle své chuti, ale obvykle se doporučuje stejné množství cukru jako angreštu. Vodu s cukrem přivedete k varu a necháte vařit několik minut, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  • Naplnění sklenic: Do sterilizovaných sklenic naskládejte angrešt tak, aby byly plné, ale ne přeplněné. Angrešt by měl být suchý, ne napuštěný vodou.
  • Zalijte nálevem: Horkým sirupem zalijte angrešt v každé sklenici. Zanechte malý prostor (asi 1 cm) mezi hladinou sirupu a vrcholem sklenice.
  • Uzavření sklenic: Na sterilizovaná víčka umístěte gumové kroužky a utěsněte je na sklenici. Vždy si přečtěte pokyny na balení víček, protože některé mohou vyžadovat jiné postupy.
  • Sterilizace a konzervace: Sklenice s angreštem dejte do hrnce s vroucí vodou tak, aby byly ponořené. Vařte je v hrnci s vodou po dobu asi 10-15 minut. Tím se zabezpečí, že angrešt bude dlouho uchovatelný.
  • Označení sklenic: Po sterilizaci označte sklenice datumem a obsahem, abyste věděli, co se uvnitř nachází a kdy byly zavařeny.
  • Skladování: Sklenice s angreštem dejte na chladné a suché místo, jako je sklep nebo spíž. Uchovávejte je ve vertikální poloze.
  • Konzumace: Nechte zavařený angrešt odležet několik týdnů nebo měsíců, aby se plně vyvinula jeho chuť. Poté ho můžete používat jako přísadu do dezertů, džemů, nebo ho jednoduše konzumovat.

Tímto způsobem si můžete vychutnat angrešt po celý rok a využívat jeho bohatou chuť v různých kulinářských pokrmech.

Zavařený angrešt, kompot

Vyzkoušejte hrnkový koláč s angreštem

Samozřejmě! Zde je recept na hrnkový koláč s angreštem krok za krokem s uvedenou gramáží:

Ingredience

  • 1 hrnek angreštu (cca 150 g)
  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky (cca 120 g)
  • 1/2 hrnku cukru (cca 100 g)
  • 1/2 hrnku mléka (cca 120 ml)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (cca 55 g)
  • 1 vajíčko
  • 1 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (volitelné)
  • Špetka soli

Postup přípravy angreštového koláče

  • Příprava angreštu: Angrešt omyjte. Dejte ho stranou, aby mohl odkapat.
  • Předehřátí trouby: Předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu na koláč.
  • Smíchání surovin: Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
  • Přidání tekutých surovin: Do směsi přidejte rozpuštěné máslo, vajíčko, mléko a případně vanilkový extrakt (pro vůni).
  • Zpracování těsta: Smíchejte suroviny, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
  • Přidání angreštu: Do těsta přidejte odkapaný angrešt a opatrně ho vmíchejte, aby zůstal celý.
  • Naplnění hrnečků: Formu na koláč vymažte trochou másla nebo oleje, poté naplňte formu připraveným těstem.
  • Pečení: Koláč pečte v předehřáté troubě po dobu asi 20–25 minut, nebo dokud není zlatavý a uprostřed upečený. Můžete prověřit, jestli je hotový tak, že do něj píchnete špejli, která by měla vyjít suchá.
  • Podávání: Po upečení nechte koláč chvíli vychladnout, poté jej můžete vytáhnout z formy a servírovat. Podává se nejlépe teplý, můžete jej posypat práškovým cukrem nebo podávat s kopečkem zmrzliny.
Už jste četli?  Kotle na tuhá paliva: Udělejte si v nich jasno

Tento hrnkový koláč s angreštem je rychlý, snadný a vynikající dezert. Užijte si jeho lahodnou chuť a osvěžující kyselost angreštu!

Angreštový hrnečkový koláč z angreštu

Jak na sušený angrešt?

Sušený angrešt je vynikající jako zdravá svačina. Umístěte angrešt na plech s pečicím papírem a sušte v troubě nebo sušičce ovoce při nízké teplotě. Sušený angrešt je bohatý na vitamíny a může být skvělým doplňkem müsli či jogurtu.

Angreštová marmeláda na chleba či palačinky

Angreštová marmeláda je lahodná na chlebu nebo jako přísada do dezertů. Uvaření angreštové marmelády je skvělý způsob, jak využít bohatou a sladce-kyselou chuť angreštu. Následující recept vám ukáže, jak na to:

Ingredience na marmeládu z angreštu

  • 1 kg angreštu
  • 500 g cukru (množství cukru lze přizpůsobit podle vaší chuti)
  • 1 citron (šťáva a kůra)
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt (volitelný)

Postup přípravy angreštové marmelády

  1. Příprava angreštu: Angrešt umyjte . Poté odstraňte stonky a případně malé větvičky.
  2. Příprava citronu: Umyjte citron a nastrouhejte kůru. Vymačkejte citronovou šťávu.
  3. Smíchání ingrediencí: V hrnci spojte nahrubo rozmixovaný angrešt, cukr, citronovou šťávu a citronovou kůru. Pokud máte vanilkový lusk, rozkrojte ho a přidejte jadérka do hrnce. Pokud použijete vanilkový extrakt, přidejte ho až později, když bude marmeláda vařit.
  4. Vaření: Ohřejte směs na středním plamenu a za stálého míchání nechte cukr rozpustit. Poté snižte plamen na nízký stupeň a vařte angrešt, občas míchejte, asi 30–40 minut, nebo dokud směs neztuhne a nedosáhne konzistence marmelády.
  5. Kontrola konzistence: Abyste zjistili, zda je marmeláda dostatečně zahuštěná, udělejte zkoušku na talíři. Nakapejte trochu horké marmelády na studený talíř. Pokud marmeláda zůstane na talíři a neteče, je hotová. Pokud stále teče, vařte ji ještě několik minut a zkuste znovu.
  6. Přidání vanilkového extraktu (volitelné): Pokud používáte vanilkový extrakt, přidejte ho po skončení vaření a důkladně promíchejte.
  7. Naplňování sklenic: Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic. Nezapomeňte na to, aby byly sklenice teplé, aby se předešlo prasknutí skla. Uzavřete sklenice víčky.
  8. Sterilizace: Sklenice s marmeládou můžete sterilizovat tak, že je ponoříte do vroucí vody po dobu asi 10-15 minut. To prodlouží dobu trvanlivosti marmelády.
  9. Chlazení a skladování: Po sterilizaci nechte sklenice s marmeládou zchladnout na pokojovou teplotu. Poté je můžete uložit na chladné a suché místo, jako je sklep nebo spíž. Marmeládu můžete uchovávat několik měsíců a vychutnávat si ji k snídani nebo na dezert.

Sirup z angreštu, oslaďte si život

Angreštový sirup je skvělým způsobem, jak využít angreštovou chuť v nápojích. Smíchejte angrešt s cukrem a vodou, vařte a sceďte. Tento sirup můžete použít do limonády, koktejlů nebo dokonce jako sladidlo do čaje.

S angreštem můžete experimentovat a připravovat různé dobrůtky, které budou oslovovat vaše chuťové buňky. Buďte kreativní a objevujte nové způsoby, jak tento skvělý plod využít ve vaší kuchyni. Zpracování angreštu je snadné a zaručeně vás potěší jeho jedinečnou chutí a výživnými vlastnostmi.