Rhodéský ridgeback je psí plemeno pocházející z Afriky. Značnou popularitu si však získalo i u nás, a to zejména díky tomu, že ridgeback je ideální společník do rodiny. Tohoto přátelského psa tak touží mít doma řada chovatelů. Jak získat to nejlepší štěně?

Proč si vybrat rhodéského ridgebacka

logo_cela_cr_vlajka_bez_textu

Především je nutné obrátit se na spolehlivého a zodpovědného chovatele. Pouze chovatelská stanice, která se svým zvířatům s plnou zodpovědností věnuje, je schopna odchovávat štěňata zdravá a adekvátně socializovaná.

Takové zvíře pak má přátelskou povahu, která je ridgebackům skutečně vlastní. Tento pes je při zodpovědné výchově a včasné socializaci plně oddán své rodině a chová se přátelsky také k dětem.

Pořídit si psa neznámého původu znamená s největší pravděpodobností podpořit nezodpovědného množitele, který se na svých zvířatech snaží pouze vydělávat a jejich osud je mu v podstatě lhostejný. Nezajímá ho ani zdraví jeho chovu, ani spokojené sžívání chlupatého odchovance s jeho novou rodinou.

Kde hledat chovatele

Kde hledat skutečně solidního a prověřeného chovatele? Jednou z možností je web www.rhodeskyridgebackcr.cz.

Ten sdružuje chovatele, majitele a milovníky ridgebacků, kteří se původně dali dohromady na Facebooku.

Klíčovými osobami jsou Jana Moravcová a Jitka Ludvíková. Oběma těmto ženám není lhostejný osud plemene rhodéský ridgeback. Proto podporují kontrolovaný odchov, bojují proti takzvaným množírnám a vydávají magazín s názvem Rhodéský ridgeback, kde se snaží o aktivní osvětu.

Obě dámy také pomáhají psům v nouzi. Podobně jako u jiných plemen také u ridgebacků platí, že občas novopečený páníček přecení své síly a pes tak skončí v útulku. Propojily se proto se spolkem Ridgeback SOS, který se stará o psy v nouzi, ať už o ty z útulku, nebo o zvířata odebraná ze špatných podmínek.

Už jste četli?  Zvířecí paraziti aneb odčervování psů a koček
Rhodéský-ridgeback-pes

Vyberte si štěně zodpovědně

Přitom řada majitelů ridgebacků, zejména těch nezkušených, podpoří právě tyrany a množitele zcela nevědomky. Ať už tím, že si pečlivě nezkontrolují, odkud jejich štěně pochází, případně jednoduše proto, že si psa z podmínek, o nichž posléze nejsou příliš přesvědčeni, stejně vezmou, neboť jim je zvířete líto.

Zájem množitele však zinkasováním peněz za štěně většinou zcela končí. Proto je nejúčinnější zbraní vůči podobným praktikám zcela takové „chovatele“ ignorovat a domácí mazlíčky si brát jedině od prověřených lidí z etablovaných chovatelských stanic.

A právě ty naleznete na tomto portálu. Kromě samotného výpisu je na webu k dispozici i aktualizovaný výpis vrhů. Vždy tak víte, jestli je momentálně šance v nejbližší době získat ze spolehlivých podmínek štěňátko.

Obě zakladatelky portálu věří, že ridgeback si jakožto krásné a ušlechtilé plemeno jednoduše zaslouží zodpovědné majitele a každý ridgeback by měl prožít krásný a spokojený život ve své rodině.