Krásná pleť nemusí znamenat nákup drahé kosmetiky. Neplýtvejte svými penězi i časem.  Každý z nás má doma základní levné suroviny, které dokážou hýčkat naši pleť. Zajímá vás, jak proměnit svůj domov v kvalitní kosmetický salón? Postupujte podle těchto jednoduchých návodů a vyrobte si ty nejlepší domácí pleťové masky!

Jaké jsou nejlepší domácí pleťové masky?

Masky jsou dokonalým způsobem, jak oživit vaši pleť a zbavit ji nedokonalostí. Aby byl výsledek viditelný, je dobré pleťovou masku používat 1–2× týdně. Výběr záleží na typu vaší pleti a výsledku, kterého chcete docílit. Proč jsou domácí pleťové masky výhodnější? Oproti kupovaným jsou mnohem ekonomičtější a šetrnější k přírodě. A to vše se stejnými benefity!

Pleťová maska z kurkumy

Návod na tuto domácí pleťovou masku je velice jednoduchý. Smíchejte jednu čajovou lžičku kurkumy v prášku se lžící medu a dobře promíchejte. Rovnoměrně masku naneste na čistou a suchou pleť. Vyhněte se oblasti očí. Nechte ji působit 20 až 30 minut a poté ji opláchněte teplou vodou. Důležité je vědět, že kurkuma barví a tato maska nezaschne, proto je nejlepší si jen lehnout a relaxovat.

Možná to nevíte, ale kurkuma i med mají mnoho léčivých a kosmetických účinků. Kurkuma má vysoký obsah antioxidantů a zpomaluje poškození buněk, takže je ideální pro zmírnění zánětů pletia vyrovnání jejího odstínu. Říká se, že pomáhá také při akné, lupénce a ekzémech. V podstatě je to zlatý zázračný prášek pro vaši pleť! Med obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které jsou pro pokožku prospěšné, a má také hojivé, zklidňující a protizánětlivé účinky.Domácí pleťová maska je vhodná pro jakýkoliv typ pleti, především pro pleť problematickou. Tuto masku nikdy nepoužívejte, pokud máte alergii na med a jiné včelí produkty.

pletova-maska-z-kurkumy

Maska z ovesných vloček

Mnoho z nás si dává k snídani ovesné vločky. Z této suroviny si lze připravit i skvělou domácí pleťovou masku. 2 lžíce ovesných vloček nasypeme do nádoby a přelijeme je vroucí vodou. Vše necháme 10 minut odstát. Můžeme nanášet na obličej nebo ještě přidat lžičku medu, který masce dodá další živiny a minerály. Vzniklou směs nanášíme na obličej a dekolt a vše necháme 20 minut působit. Masku sundáme a pleť omyjeme teplou vodou.

Ovesné vločky jsou více než jen cereálie, které pomáhají snižovat vysoký cholesterol. Miska této výživné obiloviny potěší i povrch vaší pokožky. Ovesné vločky obsahují antioxidační a protizánětlivé látky, které zklidňují svědivou, suchou a podrážděnou pokožku. Ovesné vločky jsou také skvělé pro pleť se sklonem k akné, protože absorbují mastnotu z povrchu pokožky. To vše dělá z ovesných vloček ideální složku pro pleťové masky. Tato maska je vhodná pro většinu typů pleti, a především je bezpečná i pro osoby s citlivou pokožkou.

Drožďová pleťová maska

Asi by vás nenapadlo použít na pleť droždí. Ale tato maska je velice jednoduchá na přípravu a přináší mnoho benefitů. Smíchejte dvacet gramů čerstvého droždí (polovina klasické kostky) s dvěma lžícemi vlažného mléka. Je důležité, aby mléko nebylo příliš horké. Velice dobře rozmícháme. Masku naneseme na obličej a opět se vyhneme okolí očí. Necháme ji zaschnout a působit 15–20 minut. Poté opláchneme teplou vodou.

Už jste četli?  Jak najít správného psychoterapeuta

Droždí je bohatý zdroj vitaminů skupiny B, které bojují proti akné. Tato maska obnovuje jas matné pleti a zajišťuje její nejlepší účinky proti vráskám. Kvasnice jsou známé také pro své vyhlazující a hydratační vlastnosti. Spolu s mlékem, které pleť hydratuje a sjednotí, je tato maska plná živin, které vaši pleť obnoví. Drožďová maska je vhodná pro normální typ pleti.

drozdova-maska

Domácí pleťová maska z vajec

Vajíčka má doma asi každý, a proto je tato maska velice nenáročná. Smíchejte 1 polévkovou lžíci medu s vaječným bílkem z 1 vejce. Dobře promíchejte, ale dávejte pozor, aby nevznikl z bílků sníh. Aplikujte na čerstvě vyčištěnou pleť, nechte působit 15 minut a poté smyjte teplou vodou.

Vaječné bílky lze použít jako složku pleťových masek pro různé typy pleti. Hlavní výživnou složkou vaječného bílku jsou bílkoviny. Zastánci masek na obličej z vaječného bílku věří, že tento protein má vypínací účinky a absorbuje přebytečnou mastnotu z pleti. Někteří lidé také uvádějí, že vaječné bílky obsahují vitaminy a minerály, které mohou prospět celkovému vzhledu pleti. Masky na obličej z vaječných bílků s sebou nesou potenciální riziko alergické reakce.  Při manipulaci se syrovými vejci by si lidé měli vždy pečlivě umýt ruce a obličej. Pokud vám vajíčka nedělají dobře ve stravě, rozhodně je nezkoušejte ani na obličej.

Další skvělé domácí pleťové masky

Návodů na pleťové masky je mnoho a záleží jen na vašem výběru. Jaké jsou další skvělé domácí pleťové masky?

  • Chcete-li si vyčistit pleť a stáhnout póry, naneste si na obličej trochu obyčejného jogurtu a nechte ho působit asi 20 minut.
  • Banány jsou plné složek pro skvělou pleť. Toto ovoce je dokonalou přírodní domácí pleťovou maskou, která zanechá pleť jemnější a hebčí. Rozmačkejte středně velký zralý banán na hladkou pastu a jemně ji naneste na obličej a krk. Nechte ji 10 až 20 minut působit a poté ji opláchněte studenou vodou.
  • Čirý gel uvnitř listů aloe vera se používá lokálně ke zklidnění popálené nebo podrážděné pokožky a někteří lidé jej používají k léčbě akné pro jeho antibakteriální vlastnosti. Ustřihněte si 1 list, rozřízněte ho a lžičkou seškrábněte gel. Ten poté již nanášíme na vyčištěnou pleť a necháme zcela zaschnout.

Toto byly nejlepší pleťové masky, které si dokážete vyrobit sami doma. Pleťové masky jsou skvělé a čas od času je jich potřeba. Zkuste právě tyto a přesvědčte se o jejich účincích sami! Zjistěte, co je důležité při péči o pleť.

Dáte raději na podomácku připravenou kosmetiku? Vyzkoušejte i některé vlasové domácí masky.