Obchodní ceny veškerého sortimentu i služeb se stále zvyšují a v případě mnoha českých rodin neúměrně k jejich příjmům. Jednou z poměrně vysokých položek v rozpočtu domácnosti jsou ceny za energie – elektřinu a plyn. Jak šetřit elektřinou? Vyměňte spotřebiče a investujte do úsporných technologií, anebo alespoň změňte některé z dosavadních každodenních návyků.

Úspora energie

Pojďme se podívat blíž na situace, kdy vám elektrická energie „utíká“, aniž byste si to pořádně uvědomovali.

Naprostá většina elektrospotřebičů, které po použití vypnete, zůstává i tak v pohotovostním režimu (stand-by) – televizor, počítač, nabíječka, kterou necháte v síti, rádio, varná konvice, hudební přehrávač a spousta dalších přístrojů a elektronických zařízení, které dnes a denně doma využíváte. Když jim nevytáhnete přívod ze zásuvky, anebo nevypnete hlavní spínač, pěkně si proud chroupou dál. Namítnete, že takový úbytek elektřiny není příliš velký, avšak spočítáte-li ho za všechny elektrické zdroje, uvidíte, kolik korun to udělá za rok. Ta částka není zrovna nejnižší.

Máte-li však spotřebiče, vyrobené a prodávané v EU po roce 2013, už by vás stand-by režim trápit nemusel – limity byly velice zpřísněny a při pohotovostním režimu by měly spotřebiče odčerpávat maximálně 0,5 – 1 watt.

jak-usetrit-v-domacnosti

Jak ještě šetřit elektřinou?

  • Máte-li možnost vybrat si pro svou práci či vyhledávání na internetu buď stolní PC, anebo notebook, zvolte raději ten – má až o ¾ nižší spotřebu energie než osobní počítač.
  • Ještě jste nevyměnili klasické žárovky za „ledky“ nebo za úsporné zářivky? Pak už je nejvyšší čas!
  • Odebíráte elektrický proud ve dvoutarifní sazbě? Potom se naučte používat pračku, sušičku a myčku nádobí v době odběru nízkého tarifu – stačí k tomu využít tlačítko odložený start, kterým už dnes disponuje převážná část bílých elektrospotřebičů. 
  • V případě nespokojenosti s cenami stávajícího dodavatele elektřiny a plynu, ho můžete snadno vyměnit za jinou společnost, která vám nabídne výhodnější podmínky. Časy se mění, s nimi i ceny, ale také nabídky na současném trhu – vyberte si (třeba právě na internetu na srovnávacích webových stránkách) takového dodavatele, který vám nabídne služby za nejnižší tarify.
Už jste četli?  Dětské zahradní domečky jsou prostorem plným zábavy

Přečtěte si i další tipy, jak ušetřit v domácnosti.