Zařizujete novou kuchyň a chcete, aby vše bylo dokonalé? Máme pro vás několik tipů, díky kterým pro vás bude v nové kuchyni vaření opravdu radost. Zvládnete to přitom i v případě, že musíte šetřit prostorem.

Vycházet musíte z toho, co máte

V první řadě si musíte uvědomit, že každá kuchyň je unikátní a stojí za to promyslet u ní každý detail na míru. Návrh kuchyně nemůže vycházet z toho, co si vysníte v katalogu nebo kuchyňském studiu. Můžete se samozřejmě těmito příklady inspirovat, ale orientovat se musíte primárně na svou vlastní místnost.

Ať už je vaše kuchyň prostorná, či stísněná, máte při návrhu vlastní kuchyně šanci danou místnost dokonale využít – na maximální potenciál. Vezměte tedy do ruky metr, přeměřte zdi, zakreslete si do plánku elektrické zásuvky, přívod vody, vypínače a osvětlení a další detaily. Poté můžete zamířit k dalšímu kroku.

Návrh dispozic kuchyně

Existuje mnoho přístupů k tomu, jak kuchyň navrhnout. Pravděpodobně nejnovějším trendem je kuchyň s ostrůvkem. Takový přístup má své výhody i nevýhody, především má ale jeden nezbytný předpoklad – potřebujete velký kuchyňský kout, resp. kuchyň jako takovou. Tolik prostoru si přitom na kuchyň pravděpodobně vyhradíte pouze ve chvíli, kdy současně navrhujete celou nemovitost, tedy při stavbě nového domu.

Ať už ale zvolíte kuchyň s klasickou kuchyňskou linkou po obvodu, nebo prostornou kuchyň s ostrůvkem, měli byste při návrhu kuchyně vycházet z toho, jak kuchyň používáte. Jednotlivé spotřebiče, poličky, zásuvky a další prvky by postupně měly reagovat na to, jak suroviny zpracováváte.

Na jednom konci kuchyně tedy bude lednice, vedle které bude kuchyňská linka. Zde můžete suroviny vybalit. Hned vedle bude umístěn dřez. To kvůli tomu, abyste v případě potřeby mohli suroviny snadno omýt.

Už jste četli?  Na co si dát pozor při výběru hypotéky

Dále bude následovat opět kuchyňská linka a sporák. Z obou stran sporáku byste si měli vyhradit volný prostor, abyste zde mohli snadno odkládat pánve, misky, zpracovávat suroviny apod. Nemáte-li troubu pod sporákem, nejlepší místo pro ni bude na druhém konci kuchyňské linky – tedy na tom opačném, než se nachází lednice.

Troubu si zde můžete umístit vysoko, což je mnohem pohodlnější než trouba umístěná na zemi, ke které se musíte neustále ohýbat.

Raději větší množství menších skříněk

Jedním z trendů současnosti jsou velké a prostorné zásuvky, které mají na šířku zcela běžně přes metr. Takový přístup má ale jednu velkou nevýhodu. Pokud v kuchyni vaří současně více osob, všichni budou muset uhnout tomu, kdo zásuvku nebo skříňku otevře.

Jestliže tedy vaříte jako rodina společně, dejte přednost užším zásuvkám, skříňkám a poličkám – bude to pro vás mnohem praktičtější.

Lesklé povrchy? Raději ne

Kuchyň je velice náchylná k umazání a zašpinění. Nekomplikujte si již tak složitou situaci a dejte přednost matným povrchům před lesklými. Sami sobě za pár let za toto rozhodnutí poděkujete.