I když současná situace moc cestování nepřeje, pojďte se seznámit s 3 nejnebezpečnějšími městy v Evropě. S potřebnými informacemi budete na návštěvu takových míst připraveni a ušetříte si mnoho starostí. Jde totiž zároveň i o místa, která mají z turistického hlediska velký potenciál.

Čerstvá statistika měst uvádí, že místem s největší kriminalitou se stejně jako v roce 2019 i loni stalo město Milán. Je nutné dodat, že jde o nahlášené trestné činy a statistiky vychází z počtu trestných činů, které připadají na 100 tisíc obyvatel.

Milán

Pojďme se tedy podívat na Milán, druhé největší italské město ležící na severu v Provincii Lombardie s 1,4 miliony obyvatel. Paradoxně je to zároveň i město s nejvyšší životní úrovní v zemi. Převážnou část kriminality tvoří kapesní krádeže a vykrádání automobilůPouliční gangy jsou dobře organizované, někdy i dětské a je téměř nemožné získat ukradené věci zpět, i když si všimnete krádeže hned. Místní vědí, jak se chránit, proto se zloději soustředí na cizince. Jde hlavně o zóny, kde je největší koncentrace turistů. Pomoci předejít zbytečnému okradení vám pomůže alespoň základní znalost italštiny.

Milan-kriminalita

Fakta ze statistik

Za rok 2020 bylo zaregistrováno téměř 220 tisíc trestných činů, z toho je 120 tisíc právě krádeží (1526 za použití vytrhnutí věci přímo z rukou, nejčastěji je zloděj na skútru a krade tašku, telefon, fotoaparát), dalším alarmujícím číslem je 413 znásilnění. Ostatní zločinnost je naštěstí tvořena hlavně krádežemi zboží v obchodě, vykrádáním bytů, počítačovými podvody atd., což se turistů netýká. Město není zónou se silnou mafií, vraždami, obchodováním se zbraněmi nebo drogami.

Platí základní bezpečnostní pravidla, originální osobní doklady schovat do hotelového trezoru a nosit kopii, zavírat tašky a kabelky, co nejvíce věcí schovat do vnitřních kapes, nenechávat tašky pověšené na židli nebo položené na stole (ani v restauraci), nenechávat cenné věci v autě, neukazovat šperky a drahé telefony nebo větší objem hotovosti na veřejnosti, chodit ve skupině, hlavně večer.

Marseille

Srovnání statistických dat ve Francii je trochu složité, protože například Paříž často ve statistikách chybí. Prvenství si už tradičně drží Marseille, druhé největší město Francie s 850 tisíci obyvatel. Bezpečnostní situace je zde špatná kvůli nedostatku počtu policistů a také kvůli velice frekventovanému přístavu.

Už jste četli?  Na Moravu do lázní za léčbou, relaxací i poznáním
3-nejnebezpecnejsi-mesta-evropy

Nebezpečná část města

V severní části města žije 40 % lidí v chudobě. Jde o paneláková sídliště obsazená většinou přistěhovalci. Oblast je označena jako gheto a nezajíždí sem ani policie. Jde o oblast s velkým výskytem vražd spojených s drogami. Neexistují žádné statistiky o počtu cizinců, protože registrace podle etnik je v zemi zakázaná. Celkem je zde 5x větší kriminalita než v ostatních francouzských městech. Polovina mladých lidí je nezaměstnaná. V severní části města je také běžné chodit ozbrojený. Kromě zločinnosti spojené s drogami (přístav jako překládací místo pro pašeráky z Turecka), tvoří kriminalitu hlavně ozbrojené loupeže organizovaných skupin. Další nebezpečí hrozí díky dlouhotrvající válce zdejšího podsvětí s korsickou separatistickou skupinou FLNC. Bombové útoky nejsou vzácností.

Situace na jihu města je lepší, ale i zde platí maximální míra opatrnosti. Auta s cizí SPZ jsou vykrádanáV metru si chraňte řetízky na krku, tašky nenoste, telefon schovejte pod oblečení. Po výjezdu z města dejte pozor na falešnou policejní hlídku.

Neapol

To, co je ve Francii Marseille, je v Itálii Neapol. Město s 970 tisíci obyvatel je sice v celkové kriminalitě za rok 2020 až na 18. místě, kde ale opět o nahlášené trestné činy.

3-nejnebezpecnejsi-mesta-Evropy

Ze zpráv Zemského vedení vyplývají následující varovná fakta

Policie v roce 2020 zatkla 3400 lidí, z toho přes 200 za aktivitu organizovaného zločinu. Bylo přijato 18 tisíc ohlášení na podezření z trestného činu, bylo zabaveno půl tuny drog, přes 200 zbraní pocházejících z trestné činnosti, přes 7 tisíc ks různé munice a 35 milionů eur z nezákonných obchodů.

Celkem bylo registrováno 102664 trestných činů, z toho přes 50 tisíc krádeží (přes 2000 případů okradení vytržení věci přímo z rukou), 140 znásilnění, přes 12 tisíc podvodů.

Statistiky rovněž uvádí, že došlo k poklesu kriminální činnosti o více než 14 %, což bylo dáno mimořádnou situací spojenou s pandemii.

Chcete se dozvědět více? Tady jsou zdroje, ze kterých jsme čerpali:

Itálie:

Francie: