Dnešní spediční firmy dokážou přepravit téměř vše od ponožek po velkoplošnou televizi. Ale co když potřebujete převézt něco extrémně velkého či snad nebezpečného? Kdo je schopný vám takový náklad převézt a za jakých podmínek? Přesně na tyto otázky vám v následujících řádcích odpovíme, a poradíme vám, na koho se můžete obrátit.

Nebezpečné látky

Na přepravu nejen nebezpečných látek se specializuje mimo jiné všeobecně známá a oblíbená spediční firma FOFR – česká přepravní společnost. Ta má s touto tématikou bohaté zkušenosti a krom základní nabídky, nabízí i technika, který vám poradí například s vhodným zabalením zásilky. Přeprava ADR jim tak není cizí.

Přeprava ADR

Přeprava nebezpečných látek je to, co pod zkratkou ADR najdete. Respektive se jedná o mezinárodní evropskou dohodu, která stanovuje podmínky pro přepravu nebezpečných látek. Ty se podle ní dělí na 9 základních tříd, jako jsou například

  • Organické peroxidy
  • Plyny
  • Hořlavé kapaliny
  • Hořlavé tuhé látky, samozápalné látky a látky, ve styku s vodou vyvolávající hořlavé plyny
  • Látky podporující hoření
  • Toxické látky
  • Infekční látky
  • Žíravé látky
  • Jiné nebezpečné látky a předměty

Co je potřeba k přepravě

Pokud potřebujete přepravit jednu z výše uvedených nebezpečných látek, budete k tomu potřebovat patřičnou dokumentaci, bez které se tyto látky převážet nesmí. Zásilka musí být označená číslem UN, což je čtyřmístný identifikační kód hořlavých a škodlivých chemikálií, dále údaje podle ADR, kam patří třída, obalová skupina a kód klasifikace, oficiální pojmenování podle ADR, čistá a hrubá hmotnost a podrobnosti o balení.

Balení

Přeprava nebezpečných látek a jejich balení je u spediční firmy FOFR velmi jednoduché. Na každém středisku je totiž přítomný specialista, který s vámi vše prodiskutuje a poradí vám, jak zabalit právě vaši zásilku.

Už jste četli?  Altán nebo pergola: Co vyhraje na vaší zahradě?

Nadměrné náklady

Přeprava nadměrných nákladů nebo zásilek je další tak trochu ožehavé téma, neboť ne každá firma si s ní umí poradit. Jako výhodná volba se opět nabízí FOFR – česká přepravní společnost, která nabízí přepravu zásilek až do délky 6 metrů, přičemž váha jednoho kusu může být až 600 kg. Celková váha zásilky se pak může vyšplhat až na 1800 kg při maximálním objemu 8 m3. Pokud však potřebujete převést něco ještě většího či těžšího, dá se to individuálně vyřešit a firma FOFR se vám pokusí vyjít vstříc. Výhodou také je, že díky celorepublikové působnosti systému garantují pružnou reakci a kvalitu poskytovaných služeb v jakékoli lokalitě.