Všechny funkce lidského těla probíhají v pravidelných, nejčastěji v 24hodinových cyklech. Některé orgány pracují i během spánku, protože buňky nemohou existovat bez stálé dodávky kyslíku a energetických zdrojů. Proto je nutné rozdělit příjem výživových doplňků rovnoměrně v průběhu dne. Kdy a jak užívat výživové doplňky?

Kdy užívat výživové doplňky?

Když užíváte výživové doplňky pouze jednou za den, pak je vhodnější čas po večeři, nikoli při snídani nebo po ní. Nejvhodnější příležitost, kdy užívat doplňky, je při hlavních jídlech nebo po nich. Vitaminy jsou organické látky jako potraviny, a proto by měly být vstřebávány spolu s nimi.

Protože komplex vitaminu B a vitamin C se vstřebávají velmi rychle a stejně rychle se vylučují, doporučuje se užívat je po všech hlavních jídlech, aby se co nejdéle zachovala jejich vysoká hladina v krvi. Jestliže tento postup vyvolává zažívací obtíže, pak lze vynechat dávku po obědě, ale nikoli po snídani a večeři. Užíváte-li je pouze jednou denně, pak je vhodnější po jídle představujícím největší množství živin. Nezapomeňte, že resorpci vitaminu usnadní současné podávání minerálů.

kdy-uzivat-vyzivove-doplnky

Na čem závisí užívání výživových doplňků

Velikost potřebných dávek výživových doplňků závisí na věku, pohlaví, zdravotním stavu, způsobu života, množství stresových situací i na různých dietních omezeních. Dále ji ovlivňuje rovněž druh zaměstnání, jiná je potřeba u sedavé a jiná u těžké tělesné práce, mění se i při citových traumatech. Při současné nabídce různých doplňků, která je mnohem vyšší než dříve, není důvodu šetřit a plně neuspokojovat potřeby zdraví. Můžete si v plné míře dopřát vše, co tělo potřebuje, i ve formě, která vám nejvíce vyhovuje.

Už jste četli?  Jaké jídlo si brát s sebou na sport?

Jak užívat výživové doplňky

Jestliže si nejste jisti, zda je vhodnější forma tablet nebo roztoku a kolikrát denně je užívat, zkuste různé formy vitaminů. Pokud vám jedna nebude vyhovovat, zkuste jinou. Když přijdete domů nachlazení, pak se práškový vitamin C, přimíšen do pití, spolkne snadněji než několik suchých tablet. Když vám nechutná vitamin E jako olej, berte jeho suchou formu.

Zajímáte se o zdraví a výživu? Pak vás možná překvapí několik skutečností z oblasti výživy.