V titulku trochu přeháníme, ona to totiž není tak úplně pravda. Mor nás nikdy neopustil. I když se v České republice ani Evropě neobjevuje, případy z amerického a afrického kontinentu a z Asie nejsou až tak ojedinělé. Co je dýmějový mor a jak to s ním tedy je?

Základní fakta o moru

  • Mor je způsoben bakterií Yersinia pestis, kterou přenášejí infikované blechy především z malých savců
  • Inkubační doba moru je jeden až sedm dní
  • Existují dvě formy moru: dýmějový (bubonický) a plicní (pneumonický)
  • Bakterie je přenášena kousnutím infikovaných blech, kapénkami nebo stykem s infikovanou tkání
  • Od roku 2010 do roku 2015 bylo celosvětově zjištěno 3 248 případů nákazy, které podlehlo 584 lidí, uvádí WHO

Proč je dýmějový mor aktuálně zajímavým tématem

Poslední dny zpravodajské servery zaplavila zpráva, že se v Mongolsku objevil dýmějový mor, na který zemřel chlapec. V době koronaviru taková zpráva může všechny značně poděsit. Vždyť všichni máme slovo mor spojené se strašlivou nemocí, označovanou také jako černá smrt, která se nezastavitelně šířila ve středověku, a jen v Evropě ve 14. století zabila přes 50 milionů lidí. Navíc se na člověka dostala přenosem ze zvířat, konkrétně přes krysy a blechy. Vidíte tu paralelu s novým typem koronaviru?

Známá ohniska dýmějového moru v roce 2016

dymejovy-mor-ohniska

Zdroj: WHO

Je dýmějový mor důvod k obavám?

Zřejmě, pokud žijete v Mongolsku a živíte se svišti. Faktem je, jak informovali Novinky.cz, že případy moru v Mongolsku nebo Číně nejsou vzácné, i když ohnisek v průběhu let ubylo. Podle Světové zdravotnické organizace jsou od počátku 90. let největší ohniska v Africe, především v Kongu, na Madagaskaru a v Peru. Nemoc je však léčitelná antibiotiky a lze jí předejít preventivními opatřeními. Dle Wikipedie jsou zdrojem nemoci hlodavci, obzvláště krysy, ale také hraboši, sysli, psouni a podobní. Logickým preventivním krokem by tedy bylo primárně nejíst tyto živočichy. Avšak způsobů, jak se bakterie moru přenáší je více, viz fakta.

Už jste četli?  Vacation office, dovolená a práce dohromady, ideální kombinace na léto