Současný moderní svět, ve kterém žijeme, se vyznačuje zejména masivním konzumem. A pro ten je snad nejvíce typický plast – tolik užitečný, ale zároveň nenáviděný. Ne nadarmo se tedy 21. století přezdívá doba plastová. Uznejme, že i přes veškeré snahy nebude nikdy možné tento materiál z naší planety zcela vymýtit, a že veškeré snahy o trvale udržitelný rozvoj jsou jen kapkou v moři.

Stále zde ale existuje mnoho způsobů, jak plasty efektivně využít a alespoň trochu předejít jejich plýtvání. Nicméně ekologicky myslet můžeme už při jejich prvotním zpracování.

Nejsou to jen brčka a PET lahve

Pokud trochu odbočíme od typického použití plastů pro výrobu oděvů, obalů, nebo domácích potřeb, své široké uplatnění naleznou i v jiných odvětvích průmyslu. Napadlo vás někdy, z čeho se vyrábí třeba lampička, která vám zrovna svítí na stole a kde výrobce získal k tomu vhodný plast? Pak vězte, že místo, kde probíhá prodej plastových polotovarů je klíčovým zdrojem nejednoho obchodníka.

Spolehlivá konstrukce

Pevné a tvrdé – to jsou polyamidové tyčeA o co se jedná konkrétně? Termoplastický materiál z alkalického polyamidu, který se vyznačuje mimořádně dobrými izolačními vlastnostmi a minimálním kluzným odporem, je ideálním pro výrobu základních konstrukčních prvků. Tyto tyče, případně desky, najdou své široké využít napříč celým průmyslem, například ve strojírenství nebo potravinářství. Už vás napadá, z čeho by tak mohly být ty různé úchytky a těsnící vložky?

plastove-tyce

Odolnost a ochrana

Pokud má být plast jedním ze základních složek produktů pro běžné využití člověkem, je důležité dbát zejména na bezpečnost a fyziologickou nezávadnost. Plastové desky z polyvinylchloridu neboli PVC-U se o to dokážou postarat. Pro jeho pevnost a velmi malou pravděpodobnost vznětu patří mezi oblíbené prvky při výrobě hraček nebo zdravotních pomůcek, kde jsou tyto vlastnosti více než žádoucí.

Už jste četli?  Jak vybrat povlečení, které bude vždy příjemné