Konečně můžeme vytáhnout své grily a směle zkoušet nejnovější kulinářské objevy i staré dobré klasiky už z dob našich babiček. Avšak jako s každou věcí, u které chceme, aby nám vydržela co nejdéle, je potřeba se o něj náležitě starat. Pravidelná údržba je více než na místě. Zvláště pak, pokud je gril často využívaný, to poslední co chceme, je mastný připálený rošt, který je skoro nemožné vyčistit. V tu chvíli přichází na řadu mnoho otázek. Jak vyčistit připálený gril? Jak vyčistit připálený rošt? Jak vyčistit kámen na pečení? V podstatě je to velmi snadné.

Základem je pravidelná údržba

Vyčištění grilu po každém grilování je alfou a omegou úspěchu při cestě za dlouhou životností a čistotou vašeho mazlíka. Vrstvící se připáleniny jdou dolů mnohem obtížněji a nestojí to za to. Ale jak vyčistit rošt grilu, abychom na něm nenechali ruce? Po grilování, nejlépe, když je mřížka ještě horká a zbytky jídla opálené, stačí ji oškrábat kartáčem, popřípadě špachtlí, pokud se jedná o grilovací kámen. Tím se zbavíte připečených kousků jídla a vyhnete se otravnému čištění před dalším grilováním. Pokud to ani tak nejde, můžete si pomoci sprejem na čištění grilů, který mastnotu a připáleniny rozpouští.

Nezapomínejte ani na popel, pokud ovšem nemáte plynový gril. Uhlíky, či brikety nechte shořet, dokud z nich opravdu nezbyde jen popel, který poté vyberete lopatkou a zbytky vymetete smetáčkem. 

  • plynového grilu je důležité vypálení zbytků jídla na vysokou teplotu, dokud se z něj nepřestane kouřit a poté setřít zbytek mastnoty a nečistot hadříkem. Rošt před tím můžete postříkat čističem na grily, pokud je silně znečištěný.
  • Co se týče elektrického grilu, princip je podobný, čistit by se měl dokud je horký. Je však potřeba myslet na to, že povrchy elektrických grilů bývají náchylnější k poškrábání, proto k němu přistupujte jemně. Vystačit si musíte s hadrem, nebo houbičkou.

TIP: Už nechcete gril na uhlíky ani ten elektrický? Přečtěte si, jak vybrat plynový gril.

Příslušenství na čištění grilu

Na trhu je celá řada nejrůznějších škrabek a všemožných vychytávek. V podstatě si ale vystačíte s úplným základem. Postačí horká voda, například z konvice, hadřík nebo houba a pár pomocníků na horší časy. Osvědčený je starý dobrý ocelový kartáč, škrabka, nebo špachtle, a to je v podstatě vše, co byste mohli potřebovat.

Už jste četli?  Příprava bazénu na sezónu: Čistíme bazén po zimě

Pomoci mohou také profesionální čističe ve spreji. Ty rozpouští nečistoty a mastnotu bez toho, aby byly nějak toxické při následné přípravě jídla. Zpravidla bývají vhodné i na čištění ostatních povrchů v domácnosti, jako jsou trouby, či varné desky. Určitě je tak využijete i jinde, kde je potřeba. Čističům, které nejsou určené na grily se raději vyhněte.

Jak vyčistit litinovou grilovací desku nebo kámen na pečení?

U grilů obecně platí, že používání saponátů a nejrůznějších chemikálií není vhodné. Nemusí se z povrchu dobře umýt a zbytky prostředků se poté při dalším grilování mohou dostávat do jídla. Jinak tomu není ani v případě grilovací desky a pečícího kamene. Pokud se vás někdy někdo zeptá, jak vyčistit grilovací desku, či jak vyčistit grilovací pánev, odpověď zní: „Jemně, a hlavně v rukách!“ Litinovou desku nevkládejte ani do myčky. Sáhněte raději po horké vodě, houbičce, či hadru, popřípadě sáhněte po jedlé sodě. Ta je skvělým přírodním čističem. Navíc při smíchání s octem umí i skvěle odmašťovat.

Podobně se starejte i o svůj grilovací kámen. Počkejte, až zcela vychladne a omyjte ho vřelou vodou s jedlou sodou. Funguje to skvěle, a je to navíc ekologické řešení. Případné velké připáleniny opatrně odstraňte špachtlí.