Markýza je v některých případech velmi praktická a nenahraditelná, ale používá se hlavně od jara do podzimu. V zimě se používá v našich zeměpisných šířkách opravdu výjimečně. Proto je potřeba markýzu správně připravit na zimu. V dnešním článku se dozvíte, jak na to, a že to vůbec není tak složité, jak to může vypadat.

Údržba a příprava markýzy na zimu je dost podobná u všech typů markýz. Zjednodušeně je to vyčištění, vysušení, zatažení a technická kontrola markýzy. Pojďme se podívat na „zazimování“ markýzy podrobněji:

1.      Vyčištění markýzy

Před zimou je hlavní markýzu šetrně očistit včetně konstrukce. Jako první omyjte konstrukci (teplá voda s obyčejným saponátem). Druhým krokem je pak opatrné čištění potahu. Jedná se o impregnovanou látku, čistěte potah jen jemně vlažnou mýdlovou vodou. Opravdu se musí čistit jemně, aby potah na jaře nepropouštěl.

TIP: Podrobnější návod na vyčištění látkové markýzy najdete zde.

zazimovani-markyzy

2.      Vysušení potahu

Dalším důležitým krokem je poctivé vysušení potahu markýzy, aby v zimě nezačal plesnivět. Potah se totiž navine na válec, a tak musí být úplně suchý.

3.      Zatažení markýzy

Když je markýza suchá, je na čase ji zatáhnout. Obecně platí, že nejlépe se udržuje kazetová markýza, která je celou zimu schovaná v bezpečné kazetě. Když potah dobře vysušíte, markýza je v bezpečí.

4.      Technická kontrola konstrukce

Po umytí markýzy pečlivě zkontrolujte klouby ramen, vodící kolejnice, šroubování, kazetu i pohon markýzy. Když najdete nějaké problémy, buď je sami odstraňte, nebo zavolejte odborníka (ideálně toho, kdo vám markýzu montoval).

Když se budete o svou markýzu ideálně starat, pak můžete výrazně prodloužit její životnost, navíc bude déle vypadat jako nová.

Už jste četli?  Hubení mravenců ve skleníku aneb zatočte s nimi jednou provždy