Svět prémiových doutníků je plný tradic, rituálů a kultury sahající stovky let do minulosti. Máme je spojené s velkými osobnostmi, jako je Winston Churchill nebo Mark Twain. Ale jak tento symbol prestiže a bohatství opravdu vznikl? Vydejte se s námi na cestu za historií doutníků a uměním, které za nimi stojí.
Bohatá historie doutníků
Historie doutníků je ještě bohatší než u vína či ušlechtilých destilátů. Jejich příběh se začal psát dávno před příchodem evropských dobyvatelů do Ameriky a pokračuje až do současnosti, kdy se staly synonymem luxusu. Původ doutníků konkrétně sahá do období dávných civilizací Střední a Jižní Ameriky. Již Mayové a Aztékové objevili kouzlo tabákových listů a používali je nejen ke kouření, ale především během náboženských rituálů a léčebných obřadů.
Podle jejich učení nebyl tabák pouhou rostlinou – byl posvátnou bylinou a kouř byl považován za prostředek komunikace s duchovním světem. Archeologické průzkumy dokonce naznačují, že užívání tabáku bylo součástí amerických kultur již před více než 2 000 lety.
Domorodci balili sušené tabákové listy do palmových nebo kukuřičných listů. Toho si všimli španělští mořeplavci, kteří se rozhodli tabák vyzkoušet. Doutník se stal luxusním zbožím až v 19. a 20. století. Největším exportérem byla především Kuba, přičemž v tomto období vznikly legendární značky jako Montecristo, Romeo y Julieta nebo Partagás.
Jak na správné skladování doutníků?
Máte v plánu ochutnat pravé doutníky z Dominikánské republiky nebo Karibiku? Pak byste se měli zaměřit nejen na kvalitu samotného produktu, ale i způsob, jak ho budete skladovat. Doutníky jsou luxusní zboží, které vyžaduje náležitou péči. Za ni se vám odvděčí dokonalou chutí a dlouhou životností.
Nejlepší je doutníky uložit do kvalitního humidoru. Ve zkratce se jedná o speciální schránku, která udržuje požadovanou vlhkost a teplotu. Pokud by byly doutníky skladovány v běžném prostředí, rychle by vyschly, nebo by naopak absorbovaly příliš mnoho vlhkosti. Navíc stačí jen pár dnů a může se na jejich povrchu začít tvořit plíseň.
Tomu však zabraňuje již zmíněný humidor, ve kterém vlhkost dosahuje 65 až 75 % – přesné hodnoty měří zabudovaný hygrometr. Dražší humidory jsou vybavené také regulátorem teploty. Na trhu narazíte na různá provedení, včetně klasických dřevěných humidorů a luxusních vitrín s několika přihrádkami.
Podle čeho vybírat humidor?
Už jsme si řekli, že humidor na doutníky nesmí chybět ve vaší výbavě – ale jak na jeho výběr? Pokud jste úplný začátečník a neplánujete nakupovat doutníky ve velkém, vystačíte si s menšími skříňkami.
Rozměry a materiál
V první řadě se zaměřte na rozměry, aby se vám do humidoru vešla celá vaše sbírka. Nejdůležitější je však kvalita těsnění humidoru. Pro udržení konstantního vnitřního prostředí musí být vzduchotěsný. S tím souvisí také použitý materiál. Opravdu luxusní kousky jsou vyrobené ze dřeva, a to ideálně z cedru, který vytváří perfektní podmínky a zároveň odpuzuje hmyz.
Jako další jsou dostupné humidory ze skla nebo akrylu. V obou případech se jedná o dočasné řešení, které se hodí spíše pro cestování. Při dlouhodobém skladování totiž může docházet k teplotním změnám a poškození doutníků.
Vybavení
Během výběru si ověřte, zda je humidor vybaven hygrometrem, zvlhčovačem a případně regulátorem teploty. Levnější modely mohou být zcela bez výbavy, některé jsou dostupné alespoň se zvlhčovačem.
Naštěstí většinu příslušenství můžete dokoupit. Například e-shop Dobrutka.eu nabízí bohatý sortiment, kde najdete zvlhčovače v různých provedeních, měřicí techniku a tekutiny do humidorů. Kromě toho zde zakoupíte doutníky z celého světa od Dominikánské republiky přes Kubu a Honduras až po Nikaraguu.