Existuje velké množství kamen, včetně krbů. Obvykle zvítězí kamna na dřevo. Lidé totiž mají rádi pohled do plamene a praskání polen. Není to však jediná volba.

Krbová kamna

Krbová kamna zahrnují plechová i litinová kamna s prosklenými dvířky. Různé tvary kamen umožňují spalovat i poměrně velká polena. Sálavé teplo skrze sklo dvířek je příjemné a připomíná krb. Kamna tohoto typu nejsou nejpraktičtější, vyžadují časté přikládání a poměrně rychle vyhasnou.

Určitým řešením jsou krbovky s obezdívkou nebo kamenným můstkovým obložením, které teplo akumuluje a vyzařuje ještě dlouho po vyhasnutí. Existují i kombinovaná kamna s výměníkem, plotýnkou či prostorem pro přihřívání jídla.

Krbové vložky

Krbové vložky jsou vlastně obezděnou, ale v mnohém zcela srovnatelnou alternativou krbových kamen. Oproti otevřenému krbu jsou efektivnější a praktičtější, dvířka uzavírají plamen v topeništi. Lze pořídit vložky i s výměníkem.

typy-kamen

Peletová kamna či kotel

Peletová kamna představují různé typy kamen, včetně krbovek s prosklenými dvířky, které lze ovšem krmit dřevěnými peletami. Dražší kamna, včetně kotlů na tuhá paliva, mají na pelety zásobník i automatické dávkovače. Přikládat lze samozřejmě i lopatkou. Vzhledem k tomu, že se pelety vyrábějí z odpadního dřeva, lze takové topení do jisté míry považovat za ekologické. Ale ztrácí se výhoda zpracování dřeva vlastního či koupeného v dosahu chalupy.

Další typy kamen

Další typy kamen zahrnují například univerzální odolná stáložárná kamna na všechny druhy tuhých paliv a obyčejná plechová kamínka hranatého či kulatého tvaru pro rychlé vytopení dílny a spalování odřezků.

Repliky takzvaných amerických kamen mnohdy umožňují i spalování koksu. Univerzálnost obvykle znamená upřednostnění praktických vlastností nad krásou kamen. Starožitná kamna mohou být náročná a drahá na případné opravy.

Už jste četli?  Jak účinně odstranit rez z různých povrchů