Až budete potřebovat novou matraci, může vás zarazit, že existuje několik typů. Klasické pružinové matrace, tak jak jsme je mohli znát z minulých let, už jen tak nekoupíte. Když už na ně narazíte, obvykle jsou to matrace taštičkové. A jaký je rozdíl mezi línou pěnou a paměťovou pěnou? CO je to latexová matrace? O tom všem a ještě víc se dočtete v našem článku. 

Co je to taštičková matrace?

Můžeme o ní mluvit jako o matraci pružinové, protože stejně jako ony, obsahuje pružiny. V čem je rozdíl oproti klasické pružinové matraci? Pružiny jsou od sebe oddělené taštičkami, díky čemuž lépe pruží. V taštičkových matracích najdete okolo 400 pružin. Tímto počtem dvojnásobně převyšují klasické pružinové matrace. Výhodou taštičkových matrací je dobrá odvětrávací vlastnost a vzdušnost. V současnosti je oproti ostatním typům najdete v obchodech nejčastěji, protože se těší velké oblíbenosti.

Pěnová matrace

Pěnové matrace, tak jak je známe z minulosti, stejně jako ty pružinové, už moc v obchodech také nepotkáte. Pěnové matrace z polyuretanové pěny (PUR) nahradily matrace ze studené pěny. Vyrábí je za použití vody a neobsahují formaldehyd ani jiné škodliviny.                                                                                 

tastickova-matrace

TIP: Pro kvalitnější spánek, je důležitý kvalitní polštář. Jak vybrat nejlepší polštář si můžete přečíst na webu www.chytryspanek.cz

Matrace s paměťovou pěnou

Nenechte se v obchodech zmást. Ať už uslyšíte paměťová pěna, líná pěna nebo viscoelastická pěna, pořád se jedná o stejnou pěnu. Takovou, na kterou když si lehnete, se hezky přizpůsobí, a až se převalíte, přizpůsobí se znovu. To zní dělá ideální volbu pro ty, kteří se často v noci převalují.                                                                  

Už jste četli?  Jak se rodí pelety? Od stromu až po kvalitní palivo

Latexová matrace

Jsou vyrobeny pomocí odlévání latexu do forem. Ten se spojil s přírodními materiály, a dal tak vzniknou typu matrace, která je doporučována odborníky pro své ortopedické vlastnosti. Matrace jsou pružné, a když je zatížíte a uvolníte, rychle se vrátí do své původní podoby. Proto jsou vhodné i na polohovací rošty. Latexové matrace vám dlouho vydrží, jsou vzdušné, odvádějí lehce vlhkost a snadno se udržují. 

Obsáhlejší informace k matracím, a jak vybrat tu správnou dle typu, tuhosti, případně zdravotních potíží, najdete v článku Jak vybrat matraci pro kvalitní a sladký spánek.

Kam se starou matrací?

Když už si vyberete jednu z výše nabízených matrací, tak je otázkou času, kdy začnete řešit, kam dát starou matraci? Možností je spousta, buď ji můžete vdechnout nový život a opětovně ji využít nebo budete řešit, kam ji vyhodit. Na všechny tyto otázky Vám odpoví článek výše.