Nedokážete si představit den bez šálku hřejivého čaje? Kolik toho o nejrozšířenějším nápoji na světě víte? Máme pro vás několik informací, o kterých jste možná doposud neslyšeli.

Ne všechny čaje jsou si rovny

Víte, jaký je původ oblíbeného nápoje? Ne všechny čaje pochází z čajovníku.

  • Většina čajů (černý, zelený, oolong a bílý) pochází z rostliny Camellia sinensisa a jsou přirozeně kofeinované.
  • Bylinné čaje vznikají louhováním obvykle sušených bylinek, ovoce nebo květin, jako je heřmánek nebo echinacea. 
  • Červený čaj pochází z jihoafrické rostliny Aspalathus linearis, nejedná se o pravý čaj, ale je tak často označován. Známí je Rooibos, který je vhodný k pití i v těhotenství.

Ideální teplota vody se liší podle čaje

Zelené a bílé čaje vyžadují vodu o teplotě alespoň 65 stupňů Celsia, zatímco nejsilnější odrůda, černý čaj, potřebuje vroucí vodu o teplotě 100 stupňů Celsia. Při přípravě čaje je nejlepší se řídit doporučením pro přípravu uvedeném na obalu.

Ideální doba louhování závisí také na druhu čaje

Zelené čaje a čaje oolong mají tendenci se louhovat rychleji, přibližně 1 až 3 minuty, zatímco bylinný čaj může vyžadovat louhování až 15 minut.

hermankovy-caj

Přidání mléka pomáhá udržet vaše zuby bílé

Existuje snadný způsob, jak zachránit vaše bílé zuby od černých skvrn, které mohou především černé čaje způsobit. V nedávno publikované studii v International Journal of Dental Hygiene je přidání mléka do čaje účinnější než bělící zubní pasty, pokud jde o prevenci skvrn.

Už jste četli?  Co udělat s markýzou před zimou – Jak markýzu správně zazimovat?

Nejlépe se skladuje v neprůhledné dóze

Udržujte své sypané čaje čerstvé – skladujte je ve vzduchotěsných nádobách, na chladném a suchém místě, mimo dosah světla, tepla a vlhkosti.

Párování s jídlem

Zelený čaj se dobře hodí k jemným příchutím, jako je kuřecí salát, zatímco výrazný černý čaj doplňuje bohatší jídla, jako je čokoláda a červené maso.

Použité čajové sáčky mají mnoho využití v domácnosti

Nevyhazujte staré pytlíky. Znovu je použijte k vytvoření slabého čaje k zalévání rostlin, který zabraňuje plísňovým chorobám nebo použijte čaj jako hnojivo. Čajové pytlíky fungují i k odmaštění špinavých hrnců a pánví: namočte nádobí do teplé vody s několika čajovými sáčky a sledujte, jak dříve přilepené jídlo odstraníte jedním tahem houbičky.

Louhujte ve french pressu

Vyzkoušejte louhování čaje ve french pressu – karafa dává čajovým listům prostor se řádně vylouhovat, na rozdíl od čajových sáčků nebo ponorných sítek. Po dokončení louhování listy v nádobě stačíte na dno a snadno čaj přelejete do hrníčku či konvice.

Zelený čaj je nejnovější zbraní proti rakovině

Lékařské studie ukazují, že zelený čaj může pomoci zabíjet rakovinné buňky ústní dutiny či odvrátit rakovinu prostaty.

Z kočičí trávy si můžete připravit čaj proti nespavosti

Slyšeli jste o kočičí trávě? Šanta kočičí je oblíbená bylinka každé kočky, ale je také základem uklidňujícího nápoje. Na šálek vroucí vody použijte jednu čajovou lžičku sušených listů nebo tři až čtyři čajové lžičky čerstvé šanty.