Upečte si na Velikonoce něco lahodného. Vyzkoušejte velikonoční kynuté pečivo v podobě jednoduchých ptáčků.

Ingredience na nadýchané ptáčky

  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 2 vejce (nechte si trochu bokem na potření)
  • Špetka soli
  • 100 g másla
  • Rozinky
velikonocni-kynute-pecivo

Příprava kynutého velikonoční pečiva

  1. Nejdříve si zadělejte kvásek. Smíchejte droždí s trochou vlažného mléka, cukru a mouky, nechte chvíli odstát.
  2. Poté ke kvásku přidejte mouku, cukr, mléko, vejce, rozpuštěné máslo a špetku soli. Vytvořte těsto, které se nebude lepit k míse.
  3. Těsto v míse zakryjte utěrkou a dejte na 60 minut na teplé místo.
  4. Rozdělte těsto na 32 kousků, z kterých vyválejte válečky.
  5. Na válečcích udělejte uzel – kratší konec bude hlavička, na té vytvarujte zobáček a přidejte hrozinky jako oči (pokud budou rozinky moc velké, rozstřihněte je napůl), zadní konec rozstřihněte nůžkami na dvě části, čímž vytvoříte ocásek.
  6. Ptáčky položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem.
  7. Nechte je 15 minut odpočinout.
  8. Ptáčky pečte 15–20 minut v troubě na 170 °C dozlatova.

Ptáčky podávejte s medem nebo i máslem. Skvěle se hodí ke kávě i čaji.

Velikonoce přináší jaro jak se patří, a to se neobejde bez pěstování rostlin a vytvoření si relaxačního místa na balkóně či terase. Je také na čase vytáhnout nebo si pořídit nábytek na zahradu. Zjistěte, jak vybrat zahradní nábytek, který vám to umožní nebo omrkněte zahradní ratanový nábytek, který je snadný na údržbu a odolá i rozmarům počasí.

Už jste četli?  Trvalé a rozebíratelné spoje – v čem se liší typy spojovacího materiálu