Inflace se v tuto chvíli skloňuje víc než kdy dříve. Jestliže jste až dosud nechali své úspory povalovat pouze na bankovním účtu, pak byste to měli rychle změnit. Jak si spočítat, kolik vám úroky vydělají?

Až 41 % Čechů si peníze nikam neukládá

Česká bankovní asociace udělala průzkum, ze kterého vyplynulo, že finanční gramotnost Čechů je o něco horší, než tomu bylo o dva roky dříve. S financemi se učíme hospodařit metodou pokus omyl, často bez rozmyslu podepisujeme různé půjčky a pak jednoduše čekáme, co se stane. Průzkum dokonce odhalil, že až 41 % Čechů své peníze nikam neukládá, 31 % je dává na spořicí účet, 9 % investuje do zlata, 13 % sází na dluhopisy a akcie, 14 % investuje do nemovitostí a 5 % do kryptoměn.

Založte si spořicí účet a vytvořte si finanční rezervu

Řadíte-li se mezi 41 % Čechů, kteří své úspory nechávají povalovat na bankovním účtu, pak vězte, že určitě uděláte lépe, když si založíte spořicí účet. Ten představuje bezpečný bankovní produkt, na němž vám bude nabíhat úrok a vaše finance jsou zároveň ze zákona pojištěné až do výše 100 000 eur. Úroky bývají kolem 3 %, MONETA Money Bank dokonce v tuto chvíli nabízí zúročení 5,30 %. Kolik skutečně vyděláte díky úrokům, zjistíte jednoduše přes spořicí kalkulačku.

Spořicí účet: Bezpečně uložené peníze

Spořicí účet nejčastěji využívají lidé, kteří nechtějí podstupovat příliš velké riziko, že prodělají peníze. Platí pravidlo, že čím vyšší riziko podstupujete, tím vyšší a zajímavější výnosy můžete mít. Investice do čehokoli ale vyžaduje určitý přehled a lepší finanční gramotnost. Tento způsob šetření je tedy hlavně pro konzervativnější lidi. Neočekávejte závratné výnosy, ale to je daň za bezpečně uložené peníze.

Už jste četli?  Respirátory: Jak na jejich správné nošení

Peníze odkládejte pravidelně

Čím déle peníze odkládáte, tím větší objem peněz očekávejte. Máte-li děti, pak se určitě vyplatí založit jim spoření právě teď, pokud jste tak ještě neučinili, a v dospělosti budou mít vaši potomci do začátku našetřenou hezkou sumu. Kouzlo spoření spočívá především v pravidelnosti. Podívejte se na svoje měsíční náklady a sami si určete částku, kterou si začnete posílat na spoření. I malý obnos je lepší než nic.