Někomu stačí základní péče, jiní musí své pleti věnovat více času. Typ naší pleti nezměníme, ale když ji budeme věnovat náležitou pozornost, bude na dotek hebčí, znatelně pružnější, a hlavně zářivě krásná. Jakých je 5 věcí, díky kterým svou pleť uchráníme a dodáme ji chtěný vzhled?

Hydratujte svoji pokožku

Dopřát pleti dostatečnou vláhu je úkol na každý den – udělejte si z toho zvyk. Tak jako si čistíte zuby, hydratujte svou pokožku. Ráno i večer používejte krém, který je vhodný pro váš věk a typ pleti. Krém hydratuje a pomáhá obnovit vaši epidermis, nejsvrchnější vrstvu kůže.

Nejen hydratace kůže na povrchu je důležitá – pijte dostatečné množství vody. Názory odborníků na množství vypité vody za den se různí, obecně se však doporučují 1,5 až 2 litry denně, v závislosti na aktivitě a aktuálním počasí. Když se více potíte, musíte více pít.

Alkohol na pití, i v kosmetice

Alkohol také souvisí s hydratací – pravděpodobně vám není ve spojitosti s alkoholem cizí pojem „mít sušák“. Alkohol odvodňuje. Proto, když si dopřáváte několik skleniček alkoholu, je důležité nezapomínat také na pití vody. Časté pití alkoholu se může na vaší pleti neblaze projevit.

Alkohol v kosmetice také není ojedinělý. V podstatě se můžeme setkat s dvěma typy alkoholů:

  • jednoduché alkoholy (ethanol / ethyl alcohol, alcohol denat, SD alcohol a benzyl alcohol / benzenemethanol / phenylcarbinol) – pro pleť nejsou vhodné, obzvlášť pro tu citlivou
  • mastné alkoholy (cetyl alcohol, stearyl alcohol, cetearyl alcohol, isostearyl alcohol a myristyl alcohol) – pleti nevadí, naopak dodávají pleti jemnost

Vlivy počasí a podnebí

Není radno podcenit ani naše podnebí či aktuální počasí. Slunce, stejně jako zima a vítr vytvářejí pro naši pokožku náročné podmínky, proto bychom i o těchto vlivech měli něco vědět a zařídit se tak, aby nezpůsobovaly nepříjemné důsledky pro naši pleť.

Sluníčko hřeje a pleť stárne

Pobyt na slunci tělu dodává potřebný vitamin D, které si samo neumí vyrobit. Proto se denně doporučuje strávit venku alespoň 3 hodiny. Nechoďte však na slunce bez ochrany pleti. Pořiďte si a aplikujte ochranný krém s SPF, který je vhodný pro váš typ pleti.

jak-pecovat-o-plet

Vítr, zimu, mráz není radno podcenit

Zaznamenali jste, že pleť bývá v chladných měsících citlivější a mnohdy i sušší? Na vině je chladné počasí a studený vítr, jenž mohou způsobit nepříjemné štípání či pocit pnutí. Pleť je v těchto měsících vystavena náročným podmínkám, a proto je třeba o ni dobře pečovat. Samozřejmostí je hydratační krém i ochrana rtů, ideálně s SPF faktorem.

Zdravý životní styl má smysl i pro pleť

Není žádnou novinkou, že to co jíme, ovlivňuje náš vzhled. Nezdravé zprocesované jídlo plné konzervantů a aditiv má prokazatelně neblahý vliv na naši pleť. Volte proto jen čerstvé suroviny, ze kterých si jídlo připravíte doma, nebo vsaďte na kvalitní restauraci. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, které jsou plné antioxidantů. Poděkováním vašeho těla bude zdravá pleť.

Už jste četli?  Bělení zubů z pohodlí domova je hračka

Kouříte? Pak vaše pleť ztrácí pružnost a rychleji stárne.

A jak jste na tom se spánkem? Dnes už víme, že málo spánku spolu s jeho nepravidelností ovlivňuje mnoho pochodů v těle, které mohou stát za zdravotními problémy, počínaje třeba i obezitou. Proto dostatek spánku, minimálně 7,5 hodiny denně pro dospělého člověka, bude mít vliv i na vaši pleť.

Každodenní péče je důležitá

V posledním z tipů, jak pečovat o pleť, se s vámi podělíme o návod, jak o svou pokožku pečovat každý den, pěkně krok za krokem.

Krok 1: Odličování a čištění pleti

Důkladné odlíčení a následné čistění je základní činností pro každodenní péči o pleť. Díky tomu vaše pokožka obličeje získá potřebné živiny a odstraníte z ní celodenní nános nečistot a uvolníte tak zanesené póry.

Odličovače make-upu vybírejte podle typu vaší pleti. Pro citlivou a suchou pleť vyberte odličovací mléko nebo olej, které naneste vatovým tamponem a s jeho pomocí odstaňte veškeré nečistoty. Na závěr použijte pleťovou vodu, která váš obličej zbaví zbytků nečistot. V případě, že máte spíše mastnou nebo smíšenou pleť, oceníte gel smývatelný vodou.

Krok 2: Peeling

Peeling není vhodné používat každý den, ale alespoň jednou týdně byste jej měli do své rutiny o péči o pleť zařadit. Díky němu z obličeje odstraníte odumřelé kožní buňky a pleť se prokrví, čímž se zrychlí její obnova.

Obličej nejdříve opláchněte vodou, poté naneste peeling. Krouživými pohyby ho rozetřete přes celý obličej, následně opláchněte.

pletova-maska

Krok 3: Pleťová maska

Stejně jako peeling, tak i pleťovou masku je vhodné používat jednou týdně. Tyto dva kroky můžete spojit a po peelingu navázat aplikací pleťové masky. Díky aktivním látkám vám poskytne maximální péči.

Opět při výběru masky myslete na typ vaší pleti a její aktuální potřeby – pro sušší pleť volte hydratační masky, s problematickou pletí vám zase pomůže maska s aktivním uhlím.

Krok 4: Sérum na pleť

Pleťové sérum znásobuje pozitivní účinky pleťového krému. Má jemnější konzistenci než krém, díky čemuž pronikne do hlubších vrstev pleti.

Sérum aplikujte jemným poklepáváním bříšky prstů na vyčištěnou pleť a nechte nějakou dobu působit.

Krok 5: Pleťový krém

Pleťový krém vybírejte také podle typu vaší pokožky a její zralosti. Máte-li mastnou pokožku, sáhněte po zmatňujícím krému. Citlivé pokožce poslouží zklidňující pleťový krém a pro zralou pleť se bude hodit krém proti vráskám.

Pravidelné používání pleťového krému pokožku hydratuje, předchází vzniku nedokonalostí pleti, jako jsou pigmentové skvrny nebo akné, a dodává ji potřebnou výživu.

Neváhejte a sáhněte i po nočním krému. Jak denní, tak noční mají jiný účel a vaše pokožka to ocení v podobě zdravé pleti. Denní krém pokožku krásně rozjasní, ochrání ji před vlivy vnějšího okolí a funguje jako podklad pod líčení. Noční krém zase pleť během spánku regeneruje a vyživuje.