Bydlení a zahrada

Ratanový nábytek: přírodní nebo radši umělý?

Ratanový nábytek byl velmi populární v 90. letech, ale tak jako se různé trendy vracejí do módy, stejně to platí pro nábytek. A tak je ratan zpátky: oslovil každého, kdo touží po přírodním nábytku, který se skvěle kombinuje s živými zelenými rostlinami a vytváří tak minimalistické, leč velice útulné bydlení. Do obliby se navíc dostal i ratan umělý, s kterým se často setkáte na balkonech a zahradách.

Kde se vzal ratan

Ratan se vyrábí z palmových lián především v Malajsii, Indonésii nebo na Filipínách. Díky jejich pevnosti a ohebnosti jsou liány skvělým materiálem pro nábytek, který je lehký a odolný. Pro výrobu ratanového nábytku se materiál také barví do cíleného odstínu a následně lakuje. Na trhu tak najdete světlé a tmavé odstíny, ale výjimkou není ani bílá barva.

Nábytek z přírodního ratanu

Dříve byly oblíbené především sedací soupravy na odpolední kávu, nebo odpočinkové papasany. Dnes však nabídku obchodů tvoří i komody, křesla, a to včetně oblíbených závěsných křesel, skříňky, pohovky a mnohé další.

Je mnoho důvodů, proč si pořídit ratanový nábytek a tím největším je jeho odolnost. Díky pevné struktuře lián je nábytek z nich vyrobený opravdu pevný. Vydrží mnoho let, obzvláště když o něj budete dobře pečovat. Při uklízení ho přetřete pouze vlhkým hadříkem. Nevystavujte ho slunci ani dešti, je citlivý na vlivy počasí. Dobře se mu nedaří ani u topení, ač interiér je pro něj ideálním místem.

K přírodnímu ratanovému nábytku se skvěle hodí jednoduché vzory, ať už v podobě polstrů a polštářků, nebo koberečků. Jeho přírodní vzhled podtrhují zelené rostliny – na poličce vám udělá parádu třeba rýmovník a vedle nábytku na zemi i větší rostlina známá jako sloní noha. Obě jsou velmi nenáročné na pěstování.

Rádi byste si pořídili ratanový nábytek na zahradu? Pak raději vsaďte na ten umělý. 

Proč se zaměřit i na nábytek z umělého ratanu

Vzhled podobný výpletu pravého ratanu tvoří nábytek z umělého ratanu. Kromě vzhledu však s ratanem jako takovým nemá co do činění. Vyrábí se z plastových tkanin.

Velkou výhodou PVC materiálu je odolnost vůči rozmarům počasí. Takovou sedací soupravu můžete bez problému nechat na terase nebo zahradě celou zimu a nemusíte se bát, že by se poškodila. Lehátko z umělého ratanu vám zase poskytne relaxační místo pro čtení knihy nebo pro opalování v horkém letním dni. Na jednu věc si však musíte dávat pozor. A to je cena. U opravdu levných kousků hrozí, že je brzy prosedíte nebo vám vyblednou od sluníčka.

Daniela

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

3 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

1 týdnem ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

1 týdnem ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

2 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

3 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

4 týdny ago