Zdraví a krása

Jak nastartovat lymfatický systém

Trápí vás pomerančová kůže na stehnech, nepříjemné otoky nohou, únava a náchylnost k nemocem? Chyba může být ve vašem lymfatickém systému, který nepracuje tak, jak má. Je načase lymfu rozproudit a nastartovat tak procesy, které jsou v našem organismu důležité.

Proč je lymfatický systém důležitý

Lymfatický systém si můžeme představit podobně jako krevní řečiště. Rozdíl je v tom, že místo krve rozvádí čirou tekutinu – lymfu. Ta protéká mízními cévami a uzlinami sousedící s krevním řečištěm. Úkolem lymfy nebo také mízy je, že na sebe váže toxiny či jiné odpadní látky a odvádí je z těla pryč. Lymfatické uzliny fungují jako filtry, které zachytávají mikroorganismy a jiné škodliviny. Proto nás může trápit nejen celulitida, ale i poruchy imunitního systému.

Jak poznat, že lymfa nefunguje, jak má?

  • únava
  • otoky, zejména dolních končetin
  • oteklá víčka
  • nafouklé břicho
  • celulitida
  • sklon k nemocem
  • snížená imunita

Jak nastartovat lymfatický systém

Pokud se chcete zbavit výše uvedených potíží, zaměřte se na životosprávu. Pozornost je třeba věnovat správnému jídelníčku, pohybu, detoxikaci organismu, pitnému režimu, ale i například tomu, jaké oblečení nosíte.

Zdravá strava

Omezte cukry, sladkosti, smažená a přepálená jídla. Tuky nejsou zakázány, naše tělo je potřebuje, vyhýbejte se těm nasyceným (máslo, sádlo, tučné uzeniny a sýry apod.). Nevhodné jsou polotovary plné aditiv a bílá mouka. Pro správné proudění lymfy je zapotřebí pitný režim, nejlépe voda, bylinné čaje a občas minerálka.

TIP: Zjistěte, proč je důležité dodržovat pravidelný pitný režim, a jak dlouho vydrží člověk bez pití.

Saunování a otužování

Pravidelné saunování lymfatickému systému prospívá. Pokud se pořádně zapotíte, tkáně se prokrví, lymfatické cévy rozšíří, tak může lymfa proudit rychleji a zbavovat tělo toxinů. Jestliže váš zdravotní stav nedovoluje návštěvu sauny, vyzkoušejte šetrnější metodu.

Střídejte teplou a studenou vodu, postupujte od nohou směrem nahoru. Kombinace teplé a studené vody při sprchování může pomoci rozproudit lymfu. Začněte teplou sprchou po dobu několika minut a poté přepněte na studenou vodu na několik sekund. Opakujte toto střídání několikrát.

Proceduru můžete podpořit zábaly, výborné jsou skořicové, které pokožku zahřívají. Pomocníkem je kartáčování kůže nasucho před sprchou.

Svěřte se do rukou maséra – lymfatická drenáž

Velmi účinnou metodou jsou lymfatické masáže. Můžete vybírat mezi manuální a přístrojovou, ale ruční je citlivější a pečlivější. Procedura začíná uvolněním lymfatických uzlin a následně pomocí cíleného tlaku je lymfa rozprouděna.

Bez pohybu to nepůjde

Pro správné fungování lymfy je důležitý pravidelný pohyb, ten by měl být přiměřený vašemu zdraví a věku. Dobrou volbou je chůze, běh, nordic walking nebo plavání.

Nechte pokožku dýchat

Naše pokožka potřebuje dýchat, těsné oblečení je možná trendy, ale proudění lymfy příliš neprospívá. Naopak jsou vhodné přírodní a prodyšné materiály, volné střihy. Každý si jistě vybere, co mu sluší a sedí.

Podpořte detoxikaci

Poslední z našeho výčtu rad, jak nastartovat lymfatický systém, je zařadit do jídelníčku více syrové zeleniny a ovoce: brusinky, česnek, avokádo, listovou zeleninu, česnek, zázvor. Vhodné jsou také bylinky: echinacea, petržel, koriandr nebo astragalus. Zkuste třeba naše 3 tipy na zdravé večeře.

Lada

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

3 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

1 týdnem ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

1 týdnem ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

2 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

3 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

4 týdny ago