Kešu oříšky si našly u českých spotřebitelů své místo a není divu. Nejen že jsou velice chutné, ale mají mnohé využití, ať už v jejich syrové podobě, nebo jako surovina pro přípravu výživných snídaní, dezertů či jako pochutina k nápojům všeho druhu. Čím si nás kešu oříšky získaly, co obsahují a proč je vhodné je zařadit do našeho jídelníčku?
Kešu jsou považovány za superpotravinu a důvodů k tomu je hned několik. Co obsahují kešu a jaké jsou účinky kešu oříšků?
1) Snižování LDL cholesterolu – možná už jste slyšeli o LDL cholesterolu jako o tom špatném, jehož zvýšené hladiny mají negativní vliv na srdce a cévy. Kešu oříšky díky obsahu sloučenin fytosterolů zabraňují vstřebávání cholesterolu a podporují růst hladiny HDL „hodného“ cholesterolu.
2) Prevence vzniku žlučových kamenů – s LDL cholesterolem také souvisí vznik žlučových kamenů. Především u lidí středního věku, kteří mají navíc problémy s játry, je riziko vzniku žlučových kamenů vyšší. Látky obsažené v kešu ořeších napomáhají snižování tohoto rizika.
3) Hladina volných radikálů – kešu ořechy jsou plné antioxidantů, jejichž zásluhou je snižování množství volných radikálů v těle, které dle výzkumů mohou stát za vznikem rakoviny
4) Osteoporóza – neboli řídnutí kostí. Kešu obsahují také vitamín K a minerály vápník, hořčík a draslík, které napomáhají udržovat zdravé kosti.
5) Zdravé srdce i mozek – obvykle v potravě nemáme dostatek omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité jak pro správné fungování mozku, tak i srdce. Kromě ryb a lněného semínka najdete vysoký obsah právě v kešu.
6) Snížení hypertenze – kešu oříšky jsou také plné hořčíku, jehož nedostatek může být příčina vysokého tlaku či srdeční arytmie. Snížená hladina hořčíku se také projevuje jako únava, proto je ideální kešu mlsat i v době zvýšeného stresu, ať už fyzického, či psychického.
Kešu oříšky rostou po celém světě v oblasti tropů, největšími producenty jsou Indie, Indonésie, Brazílie, Mosambik, Nigérie nebo Vietnam. Najdete je na stálezeleném stromě s názvem Ledvinovník západní. Ledvinovníků je však několik druhů a některé rostou až do výšky 50 metrů.
100 g kešu v syrovém stavu obsahuje:
Energetická hodnota | 583 kcal |
Bílkoviny | 17 g |
Sacharidy | 26 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 46 g |
Vláknina | 2 g |
Kešu oříšky se dají jíst v mnoha podobách. Oblíbené je kešu máslo, nejen alergikům na laktózu skvěle poslouží kešu mléko, ale i ti s intolerancí či alergií na lepek ocení kešu mouku, z které se dají připravit výborné dorty a další dezerty. Jako snack k pivu či vínu se hodí i pražené kešu. A na svačinku určitě zachutná kešu pomazánka.
Lidé trpící alergiemi na pyly, mohou přehnaně reagovat i na ořechy, včetně kešu. Obvykle se alergie projeví už v dětství a přenáší se do dospělosti.
Alergie na kešu se projeví do dvou hodin po konzumaci a má různé projevy. Od těch lehčích, jako je svědění kůže či otok rtů přes pocit napětí v oblasti krku či hrudníku až po zduření jazyka či hrdla, což může vést k problémům s dýcháním, nebo nebezpečně velkému snížení krevního tlaku. Objevit se mohou také střevní potíže.
Pokud netrpíte alergií na ořechy, je konzumace kešu v těhotenství nejen bezpečná, ale i prospěšná, tady jsou některé z důvodů:
Proti jakým pojistným nebezpečím lze sjednat pojištění zavazadel přepravovaných ve vozidle? V autech dnes vozíme…
Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…
Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…
LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…
Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…
Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…