Tipy a zajímavosti

Rozvody průmyslových médií a jejich regulace

Prakticky všechny druhy průmyslových provozů pracují s provozními médii (plyny a kapalinami), které se podílejí specifickým způsobem na technologických procesech. Pro rozvod těchto médií se používají různé typy trubních systémů (velikostně i materiálově), které se osazují prvky umožňujícími jednak sledovat dané charakteristiky média, jednak vhodným způsobem regulovat jejich průtok. Tyto prvky se nazývají průmyslové armatury.

Průmyslové armatury a jejich užití

Armatury jsou specifickým typem zařízení, které se osazuje na potrubí a plní u něj konkrétní funkci – obvykle se jedná o jednoduchý spoj trubního vedení, případně o technický prvek sloužící k regulaci či měření průtoku. Podle uvedené funkce se také rozlišují různé typy armatur, které jsou uzpůsobeny k danému účelu. Průmyslové armatury jsou vyráběny ve velkém rozpětí velikostí a tlaků, jelikož se používají pro různé aplikace na rozvodných sítích, koncepčně se ovšem dělí pouze do tří základních skupin – armatury regulační, měřicí a pomocné. Jejich konstrukční provedení pak odpovídá uvedené funkci i specifikovaným průtočným podmínkám v potrubí.

Druhy armatur pro průmyslové aplikace

V průmyslových aplikacích se využívají tři druhy armatur:

  • armatury regulační – používají se pro řízení průtoku média na základě stanovené vlastnosti, do této kategorie se řadí ventily, šoupátka, kohouty či klapky
  • armatury měřicí – měří charakteristiky průtoku, obvykle se jedná o armaturu s manometrem nebo průtokoměr
  • armatury pomocné – v této kategorii jsou zařazeny armatury s průhledítky, stavoznaky, osazené filtrem apod., jejichž účelem je poskytnout informaci o médiu nebo zajistit úpravu jeho neprůtočných vlastností

Armatury pro řízení průtoku

Pro řízení průtoku průmyslových médií v rozvodech se využívá regulačních armatur, které mohou být jednoduché, nebo složitější konstrukce. Základním typem regulační armatury je ventil. Ventily se vyrábí v několika typových variantách v závislosti na tom, jakou funkci v daném rozvodu plní – jedná se o redukční, připojovací/odpojovací, proporcionální nebo tlakový ventil (pojistný nebo propouštěcí). Ventily umožňují regulovat tlak v protékajícím médiu a mohou složit buď k jeho kontinuální nebo aktuální úpravě, případně jako bezpečnostní prvek. Kromě ventilů mohou být rozvody osazeny také armaturami, které usměrňují tok média, nebo slouží k jeho přerušení či uzavření. Mezi tyto patří průmyslové klapky, kohouty či šoupátka.

Kvido

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

6 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago