Konečně můžeme vytáhnout své grily a směle zkoušet nejnovější kulinářské objevy i staré dobré klasiky už z dob našich babiček. Avšak jako s každou věcí, u které chceme, aby nám vydržela co nejdéle, je potřeba se o něj náležitě starat. Pravidelná údržba je více než na místě. Zvláště pak, pokud je gril často využívaný, to poslední co chceme, je mastný připálený rošt, který je skoro nemožné vyčistit. V tu chvíli přichází na řadu mnoho otázek. Jak vyčistit připálený gril? Jak vyčistit připálený rošt? Jak vyčistit kámen na pečení? V podstatě je to velmi snadné.
Vyčištění grilu po každém grilování je alfou a omegou úspěchu při cestě za dlouhou životností a čistotou vašeho mazlíka. Vrstvící se připáleniny jdou dolů mnohem obtížněji a nestojí to za to. Ale jak vyčistit rošt grilu, abychom na něm nenechali ruce? Po grilování, nejlépe, když je mřížka ještě horká a zbytky jídla opálené, stačí ji oškrábat kartáčem, popřípadě špachtlí, pokud se jedná o grilovací kámen. Tím se zbavíte připečených kousků jídla a vyhnete se otravnému čištění před dalším grilováním. Pokud to ani tak nejde, můžete si pomoci sprejem na čištění grilů, který mastnotu a připáleniny rozpouští.
Nezapomínejte ani na popel, pokud ovšem nemáte plynový gril. Uhlíky, či brikety nechte shořet, dokud z nich opravdu nezbyde jen popel, který poté vyberete lopatkou a zbytky vymetete smetáčkem.
TIP: Už nechcete gril na uhlíky ani ten elektrický? Přečtěte si, jak vybrat plynový gril.
Na trhu je celá řada nejrůznějších škrabek a všemožných vychytávek. V podstatě si ale vystačíte s úplným základem. Postačí horká voda, například z konvice, hadřík nebo houba a pár pomocníků na horší časy. Osvědčený je starý dobrý ocelový kartáč, škrabka, nebo špachtle, a to je v podstatě vše, co byste mohli potřebovat.
Pomoci mohou také profesionální čističe ve spreji. Ty rozpouští nečistoty a mastnotu bez toho, aby byly nějak toxické při následné přípravě jídla. Zpravidla bývají vhodné i na čištění ostatních povrchů v domácnosti, jako jsou trouby, či varné desky. Určitě je tak využijete i jinde, kde je potřeba. Čističům, které nejsou určené na grily se raději vyhněte.
U grilů obecně platí, že používání saponátů a nejrůznějších chemikálií není vhodné. Nemusí se z povrchu dobře umýt a zbytky prostředků se poté při dalším grilování mohou dostávat do jídla. Jinak tomu není ani v případě grilovací desky a pečícího kamene. Pokud se vás někdy někdo zeptá, jak vyčistit grilovací desku, či jak vyčistit grilovací pánev, odpověď zní: „Jemně, a hlavně v rukách!“ Litinovou desku nevkládejte ani do myčky. Sáhněte raději po horké vodě, houbičce, či hadru, popřípadě sáhněte po jedlé sodě. Ta je skvělým přírodním čističem. Navíc při smíchání s octem umí i skvěle odmašťovat.
Podobně se starejte i o svůj grilovací kámen. Počkejte, až zcela vychladne a omyjte ho vřelou vodou s jedlou sodou. Funguje to skvěle, a je to navíc ekologické řešení. Případné velké připáleniny opatrně odstraňte špachtlí.
Proti jakým pojistným nebezpečím lze sjednat pojištění zavazadel přepravovaných ve vozidle? V autech dnes vozíme…
Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…
Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…
LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…
Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…
Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…