Bydlení a zahrada

Jak se starat o monsteru, aby byla skutečnou okrasou místnosti

Monstera dělá opravdu čest svému jménu, jde o rostlinu velikou, až monstrózní, a navíc díky svým srdčitým, laločnatým a děrovaným listům je velice dekorativní. Péče není nijak náročná, zvládne ji jistě i začátečník, důležitá bude velikost prostoru, který této rostlině můžete nabídnout. Jak se starat o monsteru vám přiblížíme v našem článku.

Monstera je tropická liána původem z Ameriky, kde díky svým vzdušným kořenům šplhá po kmenech a větvích ostatních stromů vzhůru k nebi. Po mnoho let je také jednou z nejoblíbenějších pokojovek v našich zeměpisných šířkách. Je to totiž rostlina milosrdná, odpouští chyby svým pěstitelům, nijak se jim nemstí. Že ji občas zapomenou zalít, nebo ji vystaví takovému slunci, které jí dokáže spálit listy. Z pěstitelských zaškobrtnutí se oklepe a roste si dál. Už jste nedočkaví a chcete se konečně dozvědět, jak se starat o monsteru?

Vzhled monstery

Monstera má krásné zdobné listy, pokud bude mít dostatek světla, budou listy veliké, hluboce laločnaté a dírkované.  Mladé listy jsou světle zelené, starší nabudou sytosti temné zelené barvy. Určitě si všimnete i lián, kterými se ve své domovině přichytává kmenů jiných stromů. V bytě se nám nikam plazit nebude, liány necháme volně spuštěné k zemi, pokud chceme podpořit růst, můžeme liány vsunout do nádoby s vodou, nebo je prostě nasměrovat do květináče, kde zakoření.

Kam monsteru umístit

Napřed si musíme monsteru pořídit. Kupte si klidně malou rostlinu, monstera je celkem rychle rostoucí, takže se brzy nádherně rozroste. Nyní jí musíme v bytě najít ideální místo. Přímé slunce jí spálí listy, takže dobré umístění bude poblíž okna, kam nedopadají přímé sluneční paprsky po delší část dne. Počítejte s tím, že monstera se bude rozpínat do šířky, takže jí dopřejte prostor. Pokud je jediné vhodné místo dál od okna, rostlina nebude mít tak veliké a zdobné listy. Okrasné dírky se tvořit nebudou, nicméně i tady poroste, pouze nebude tak bujná.

Jak se starat o monsteru

Monstera je z deštných pralesů, takže miluje vlhkost. Pokud ji občas porosíte listy nebo ji osprchujete, bude vám určitě vděčná. Zato se zálivkou to nepřehánějte, zalévejte vždy, až vyschne kořenový bal. Doporučila bych frekvenci 1× týdně, ale četnost je individuální v závislosti na teplotě prostředí. Přes zimu zálivku můžeme trochu omezit a v létě naopak zalévat častěji a od jara je dobré přihnojovat 1× za 14 dní.

Když se rostlině něco nelíbí

Tak jako jiné rostliny, i monstera vám dá jasně najevo, když něco nebude v pořádku. Co s tím?

·       Žluté listy

Pokud si všimneme na rostlině žlutých listů, věřte, že jste ji přelili. Jestliže žloutnou pouze listy spodní, nechte vyschnout substrát a se zálivkou se příště mírněte. Když rostlina žloutne až nahoru, možná je už pozdě, byla přemokřená dlouhodobě a uhnívá. Ještě je možné, že vám chce ohlásit nedostatek živin, ale protože je to rostlina opravdu skromná a pokud ji alespoň jednou za čas dopřejete hnojení, bude tento důvod nejméně pravděpodobný.

·       Hnědnutí listů

Pokud naopak listy hnědnou, jsou na nich hnědé skvrny, nebo mají hnědé seschlé konce laloků, je to reakce na silné sluneční paprsky, popřípadě velmi suchý vzduch a absenci rosení. Jedná se o neestetický vzhled, ale pokud není rostlina spálená celá, není na závadu. Řešením je úprava umístění a odstranění zhnědlých listů, nebo jejich částí.

Přesazování a zmlazení

Mladé rostliny přesazujeme jednou za rok, starší přibližně v tříletých intervalech a ideálně na jaře. Jako zemina nám stačí běžný substrát pro pokojové rostliny. Pokud máme pocit, že nám monstera zabírá už nepatřičně moc volného prostoru, nebojte se ji seříznout. Řez můžete provést nízko nad zemí, znova krásně obrazí a odříznuté části nařízkujte a vložte do sklenice s vodou i s jejich vzdušnými kořeny. Osobně doporučuji olistěné vrcholy, které ve vodě spolehlivě vyženou kořeny, použít k vytvoření nové rostliny.  

Jedovatost

Celá rostlina obsahuje krystaly šťavelanu vápenatého, který může při rozžvýkání rostliny domácím zvířetem způsobit bolest sliznice, otok, chrapot, horkost a ztížené dýchání, ale tato reakce nebývá nijak nebezpečná. Může způsobit zvracení a slinění.

Druhy monstery

·       Monstera deliciosa

Jedná se klasickou monsteru, mohutnou s velikými rozložitými listy, vhodnou do velkých prostor. Může zdobit i haly, čekárny v nemocnici, chodby pracovišť.

·        Monstera minima

Menší sestra monstery deliciosa. Vyznačuje se rychlým růstem, ale je celkově drobnější, takže vhodná i do menších prostor. Pokud jí neopatříme oporu, po které by se plazila, bude splývat volně dolů z komody nebo poličky. Pěstební podmínky jsou stejné jako u monstery deliciosa.

Baví vás pěstování rostlin, bylinek či zeleniny? Zjistěte, jak pěstovat rozmarýn v květináči, nebo pěstujte okurky hadovky ve skleníku. S nimi se pak rovnou vrhněte na kvašení zeleniny.

Daniela

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

6 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago