Zajímáte se o vitamíny, minerály a vůbec podporu svého zdraví? Pak vás možná některé z následujících informací překvapí, anebo získáte cenné informace, které podpoří vaše zdraví.
Při vykouření jedné cigarety se zničí 25–100 mg vitaminu C.
Mléko se syntetickým vitaminem D (což je prakticky skoro všechno trvanlivé mléko) může ochuzovat organizmus o hořčík.
Jeden šálek ledové kávy se smetanou obsahuje více kofeinu než Coca-Cola.
Lidé žijící většinu života v zakouřených městech nemohou získávat vitamin D přirozeným způsobem pomocí ultrafialového záření obsaženého ve slunečním světle.
Většina starších osob má málo vitaminu D, jednak ho získává z potravy méně, než by potřebovala, a také proto, že mají nedostatek sluníčka.
Klidná a šťastná hodinka denně je cennější než pár skleniček koncentrovaného alkoholu, který zničí vitamin B1, B6 a kyselinu listovou.
U žen i jedna sklenička denně zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a prsu, protože alkohol zabraňuje vstřebávání kyseliny listové.
Osmdesát procent starších žen trpí nedostatkem vápníku.
Děti potřebují 1,5 až 2krát více bílkovin na kg hmotnosti, kojenci dokonce 3krát více.
Odborníci hledající příčiny rakoviny zjistili, že vitaminy C, E a některé chemické látky nazývané indoly, které se nacházejí v zelí, růžičkové i obyčejné kapustě a v zelenině ze skupiny brukvovitých, výrazně omezují působení karcinogenů.
Vitamin B1 pomáhá při mořské nemoci.
Jestliže vaše strava obsahuje velké množství bílkovin, potřebujete současně větší množství vitaminu B6.
Cibule, česnek, pórek a ředkvičky obsahují látku alicin, která je jakýmsi přirozeným antibiotikem ničícím škodlivé mikroorganizmy a chránícím přirozenou střevní flóru.
Acylpyrin zvyšuje až třikrát vylučování vitaminu C.
Devět pekanových ořechů denně zaopatří vaše tělo dostatečným množstvím vitaminu F.
Zvýšená spotřeba potravy obsahující umělá barviva a konzervační látky může snižovat účinnost imunitního systému.
Arašídy obsahují enzym, který zpomaluje trávení bílkovin.
Otruby nepatří k výživným potravinám, ale obsahují vlákninu.
Těstoviny balené v průhledném celofánu ztrácejí výživovou hodnotu.
Změkčovače vody mohou zvyšovat denní příjem soli.
Borůvky, ostružiny a červené zelí jsou lépe stravitelné vařené.
Červená a žlutá cibule, červené vinné hrozny a brokolice obsahují quercetin, látku, která potlačuje růst rakovinných buněk dříve, než začnou vytvářet nádor.
Olivový olej a rostlinný tuk ze semen kanoly obsahují mnoho nesaturovaných mastných kyselin, a proto působí preventivně při ohrožení srdečními a cévními chorobami.
Nejlepším způsobem, jak se zbavit přebytku sodíku, je vyplavit jej vypitím šesti až osmi sklenic neslané vody.
Podle některých názorů souvisí používání zubních past, do kterých se přidávají krystalické láky obrušující zuby, se vznikem některých střevních onemocnění, jako je ulcerativní kolitida, Crohnova nemoc a dráždivé tlusté střevo. Vyplachujte si řádně ústa po čistění zubů.
Miliony žen užívají pilulky proti otěhotnění a přitom netuší, že si snižují hladinu vitaminu B6, B12, kyseliny listové a vitaminu C. (Platí jen pro některé typy pilulek.)
Nejnovější statistiky společnosti Liga proti rakovině ukazují, že nekuřáci se dožívají až o 11 roků více než kuřáci.
Minerál bor (nacházející se v jablkách, v hroznech a grepech) zpomaluje u starších žen vyplavování vápníku z kosti. Pomáhá také udržovat hladinu estrogenu na dostatečné výši.
Tím, že nebudeme pít černou kávu, snížíme riziko vzniku rakoviny jícnu. Tanin, který obsahuje káva i čaj, je podezřívaný z kancerogenních účinků. Ale mléčná bílkovina jej sráží do formy, která se nemůže vstřebat.
Mrkev zabraňuje tvorbě sklerotických plátů v tepnách a ta brání vzniku ischemické choroby srdeční. Jezte větší množství mrkve denně a získáte tak 11 000 I.U. (mezinárodních jednotek) vitaminu A z karotenu.
Bylo zjištěno, že osoby, které pijí minerální vody a místo cukru užívají jeho náhražky, aby nahradily tento kalorický výpadek, podvědomě zvýšily příjem tuku o 11 %.
Čištění zubů během jedné hodiny od vypití pravidelné sklenky minerální vody (nebo kteréhokoli nápoje, který je kyselý a současně chudý na vápník) může vyvolat tvorbu plaku, jenž zvyšuje kazivost zubů.
Jestliže sníte alespoň polovinu cibule denně, snížíte riziko rakoviny žaludku o 50 %. Cibule obsahuje alylové sulfidy, které neutralizují látky vyvolávající rakovinu.
Dvě až čtyři porce tomatové omáčky týdně snižují u mužů nebezpečí vzplanutí rakoviny prostaty díky antioxidantu lykopen, jenž se ve výrobcích z rajčat nachází v obrovském množství.
U většiny lidí klesá v pubertě hladina enzymů na trávení mléka, proto se mohou v dospělosti objevit po pití mléka nepříjemné pocity jako nadýmání i poruchy trávení.
Používáním doplňků obsahujících vitamin E se snižuje riziko ischemické choroby srdeční.
Vegetariáni, v jejichž stravě se objevují 5krát i vícekrát týdně ořechy, jsou mnohem méně ohroženi onemocněním srdce než osoby, které je jedí méně než jednou v týdnu.
Dlouhodobá studie ukázala, že denní dávka vitaminu C snižuje riziko vzniku šedého očního zákalu.
Flavonoidy v červených vinných hroznech jsou více než tisíckrát silnější než vitamin E při snižování hladiny LDL-cholesterolu a při potlačování jeho oxidace.
Aminokyselina arginin posiluje erekci.
100 mg fosfolipidového doplňku denně pomůže zachovat paměť i ve vyšším věku.
Nedávný výzkum ukázal, že selen zpomaluje rozvoj nemoci AIDS.
Syndrom karpálního tunelu a hormonální nerovnováha může ukazovat na nedostatek vitaminu B6.
Antioxidant N-acylcystein (NAC) působí na začátku chřipky silněji než vitamin C.
Hořčík podporuje svalovou relaxaci.
Poslední studie ukázaly, že muži, kteří pijí více než čtyři sklenice vody denně, snižují riziko rakoviny tlustého střeva o 32 %.
Podávání vysokých dávek steroidů při léčení astmatu může způsobit šedý zákal a ztrátu kostní hmoty vedoucí až k osteoporóze.
Osoby, které jsou týden i více upoutané na lůžko, potřebují větší dávky vápníku, protože dlouhodobá nečinnost oslabuje hustotu kostí.
Prevencí mnoha nemocí nejsou pouze vitaminy a minerály. Víte, co jsou nutraceutika?