Auto-Moto

Povinná výbava nákladního automobilu: Co vždy vozit s sebou?

Chtěli byste znát ucelený seznam věcí, bez kterých by povinná výbava nákladního automobilu nebyla kompletní? Začínáte teprve jezdit s nákladním vozidlem a chtěli byste vědět, jak předejít problémům s povinnou výbavou a potřebnými dokumenty ve vašem vozidle? V tom případě byste měli znát kompletní seznam povinné výbavy, kterou ve svém nákladním voze musíte vozit za každých okolností vždy s sebou.

Povinná výbava nákladního automobilu: Co nesmí chybět

  • Výstražný trojúhelník
  • Klíč na šrouby (matice) kol
  • Náhradní kolo
  • Autolékárnička
  • Reflexní vesta
  • Náhradní žárovky
  • Náhradní pojistky
  • Zvedák

Seznam povinné výbavy se často obměňuje

Seznam povinné výbavy nákladních automobilů prochází velmi často změnami, na které je třeba často reagovat téměř s okamžitou platností. V případě, kdy usedáte za volant nákladního automobilu, měli byste si zkontrolovat nejen stav nástavby na nákladní auto, ale také stav valníkové plošiny, pokud s ní jezdíte anebo také stav vašeho tachografu.

Každým rokem totiž dochází k mírným úpravám povinné výbavy osobních i nákladních automobilů, a tím pádem je pro bezpečnou cestu nákladním vozidlem vždy nutné brát jednotlivé změny v potaz a předejít tak problémům nejen u nás, ale také v zahraničí.

Slyšeli jste o doporučené výbavě vozidla?

Kromě povinné výbavy nákladního vozidla je také třeba brát v potaz takzvanou doporučenou výbavu vozidla. K doporučené výbavě vozidla patří především:

  • Tažné lano
  • Smetáček a škrabka
  • Alkohol tester
  • Kanystr s naftou či benzinem
  • Sněhové řetězy

Důležité dokumenty a funkční tachograf

Před svou jízdou rozhodně nezapomínejte ani na takzvané ověření tachografůToto ověření provádí celá řada společností, která se zabývá i pozáručním servisem v této oblasti. Každé vozidlo, které spadá do kategorie N2 či N3 a je zaregistrováno po roce 1990 totiž musí být vybaveno takzvaným EC tachografem, který je schválen a má platné ověření, a to s platností minimálně dva roky.

Kromě povinné výbavy byste měli být ve vozidle vybaveni také celou řadou důležitých dokumentů, které po vás v případě kontroly může policejní hlídka požadovat. Kromě vašeho řidičského průkazu je také zapotřebí mít ve vozidle malý technický průkaz a také zelenou kartu. Je vhodné mít s sebou také formulář o dopravní nehodě, který se vyplatí v momentě, kdy k nějaké nehodě skutečně dojde a nebude u ní asistovat policie.

V zahraničí platí jiná pravidla

Pokud se svým nákladním vozidlem jezdíte do zahraničí, což bývá velmi časté, je potřeba se před jízdou na dané místo seznámit s pravidly, která se v dané zemi vztahují k cestám nákladním vozidlem. Například v Německu je reflexní vesta v povinné výbavě určena pouze samotným majitelům vozů. V Polsku po vás budou chtít v povinné výbavě hasičský přístroj, a autolékárničku řadí mezi doporučenou součást výbavy. A takto bychom mohli pokračovat dále i v dalších zemích.

Kvido

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

5 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago