Móda a styl

Jak vyprat zimní bundu v pračce

Zimní sezóna se nachýlila ke konci, a vy chcete ještě před uložením zajistit, aby na další rok bylo všechno oblečení čisté a připravené hned, jak ho vytáhnete ze skříně? Nevíte si ale rady, jak vyprat zimní bundu v pračce? Pak čtěte dál, protože pro vás máme tipy nejen na praní bundy v pračce, ale dozvíte se i co znamenají jednotlivé symboly praní na štítcích vašeho oblečení.

Než se pustíte do praní bundy v pračce

Tak jako s jakýmkoli jiným oblečením, i u zimní bundy nejdříve vyjměte vše z kapes, nezapomeňte ani na ty vnitřní. Jestli máte na bundě nějaké tkaničky, dobře je zavažte, aby se při praní nezachytily a nevytáhli se vám z bundy ven. Všechny zipy zapněte, aby vám neudělaly díry v oblečení. Stejně tak s knoflíky, aby se neutrhly. Než vložíte samotnou zimní bundu do pračky, podívejte se, jaký způsob praní doporučuje výrobce a toho se držte. Pokud už se štítek se symboly praní ošoupal, a jsou nečitelné, dále vám doporučíme postupy pro různé typy bund.

TIP: Zvažujete, jestli nebude lepší místo praní pořídit bundu novou? Pak by se vám mohl hodit návod, jak vybrat zimní bundu.

Prací symboly a jejich význam

Než se pustíte do praní bundy v pračce, podívejte se na symboly praní na cedulce. Dodržování pokynů výrobce vám zajistí, že po vyprání bunda zůstane v dobrém stavu. Abyste se v nich vyznali, připravili jsme pro vás prací symboly a jejich význam.

1.     Vanička: Symbol praní

  • Obyčejná vanička bez dalších prvků znamená běžné praní – prádlo s tímto znakem na štítku snese i máchání nebo odstřeďování.
  • Jakmile je ve vaničce ruka, jde o ruční praní.
  • Jednou podtržená vanička značí jemné praní, dvakrát podtržená extra jemné praní.
  • Je-li vanička přeškrtnutá, oděv by se vůbec v pračce prát neměl.
  • Ve vaničce pak můžeme najít různé teploty praní, jako jsou 30 °C, 40 °C, 60 °C apod. Jedná se o nejvyšší možnou teplotu, na kterou lze produkt bez poničení vyprat.
  • Vanička s tečkou nahrazuje teplotu: 1 tečka znamená 30 °C, 2 tečky odpovídají 40 °C, 3 tečky 50 °C, 4 tečky 60 °C, 5 teček odpovídá 70 °C a 6 teček znamená praní na maximální teplotu 95 °C.

2.     Trojúhelník: Symbol bělení

Prádlo na cedulce označené trojúhelníkem lze bělit. Když se v trojúhelníku vyskytují dvě čáry, prádlo klidně bělte, ale bez chlóru. Přeškrtnutý trojúhelník pak vysvětluje, že bělení není žádoucí.

3.     Čtverec: Symbol sušení

  • Kolečko ve čtverci znamená, že můžete oblečení s klidem sušit v sušičce.
  • Když v kolečku bude tečka, můžete sušit v bubnové sušičce, ale při nízké teplotě. S dvěma tečkami při běžné teplotě a třemi tečkami i na ty nejvyšší teploty.
  • Bude-li kolečko ve čtverci zcela začerněné, značí sušení za studena.
  • Čtverec, který má z horních rohů prohnutou čáru uvádí sušení na ramínku.
  • Jsou-li ve čtverci tři svislé čáry, nechte oblečení zavěšené, ať se usuší postupným vykapáním.
  • Jedna vodorovná čára v trojúhelníku napovídá, abyste prádlo sušili vodorovně, můžete ho položit třeba na sušák.
  • Čtverec, u kterého uvidíte v levém rohu dvě šikmé čáry značí, abyste prádlo sušili ve stínu.
  • Přeškrtnutý čtverec udává, abyste prádlo nesušili žádným zdrojem tepla.
  • Přeškrtnuté kolečko ve čtverci vám napoví, že sušení v sušičce není vhodné.

4.     Žehlička: Symbol žehlení

Klasická žehlička uvádí, že je prádlo možné žehlit, kdežto přeškrtnutá napoví, že to není vhodné. V symbolu žehličky najdete také několik teček: jedna značí žehlení do 110 °C, dvě tečky dovolují žehlení na 150 °C a 3 tečky umožňují prádlo žehlit do 200 °C. Žehlička, z které visí dvě čáry, jež jsou přeškrtnuté, nedoporučuje žehlit s napařováním.

5.     Kolečko: Symbol chemického čištění

Našli jste na cedulce symbol kolečka? Pak se o praní v pračce raději nepokoušejte a oblečení rovnou odneste do čistírny.

Jak vyprat zimní bundu v pračce

Nyní se pojďme podívat na to, jak vyprat zimní bundu v pračce. Pokud to není jasné z cedulky výrobce na bundě, máme pro vás několik tipů na praní pro bundy z dutého vlákna, nepromokavé bundy či bundy doplněné o kožíšek.


Jak prát bundu z dutého vlákna / polyesteru

Zajímá vás, jak prát bundu z polyesteru? Nebo jak prát bundu z dutého vlákna? Vyjde to nastejno, duté vlákno je totiž syntetický výplňový materiál vyrobený z polyesteru.
Jak vyprat zimní bundu z polyesteru či plněnou dutým vláknem? Nepoužívejte aviváž ani změkčovadla. Ty způsobují ucpávání dutých vláken a bunda tak ztrácí svoji funkčnost. Otáčky nastavte maximálně na hodnotu 600, vypněte ždímání.
Bundu sušte na ramínku a v průběhu sušení ji občas protřepte. Pokud výrobce na štítku neuvádí, že se nesmí v sušičce sušit (symbol přeškrtnutého kolečka ve čtverci), nastavte rychlé sušení proudem teplého vzduchu a přidejte 3 tenisové míčky nebo speciální koule do sušičky, které zajistí, že duté vlákno neskončí namačkané v několika cuccích.


Jak vyčistit bílou bundu

Bílá bunda je na údržbu opravdu náročná a každý flek je na ní hned vidět. Pokud nepomůže běžné vyprání v pračce, přizvěte na pomoc žlučové mýdlo. Než bundu vložíte do pračky, ručně mýdlem vydrhněte těžko odstranitelné fleky, nechce chvíli působit a poté bundu vyperte. Do bubnu pračky přidejte 1–2 lžíce jedlé sody. Díky svému složení umí nejen změkčit vodu, ale i prádlo. Zároveň zvýší účinnost pracího prostředku a bílé tkaniny krásně vybělí.


Jak prát nepromokavou bundu

Nepromokavé bundy, či bundy s membránou, perte v pračce při teplotě ne vyšší než 40 °C. Použijte program pračky jemné praní. Místo po prášku sáhněte po tekutých prostředcích či mýdlových plátcích, které jsou pro tyto materiály vhodné. Bez problémů je seženete v obchodech se sportovním a outdoor oblečením.


Jak prát bundu s kožíškem

Jestliže jste si pořídili bundu s kožíškem, který lze odepnout, máte vyhráno – odejměte ho a vyperte v ruce. Jemně ho vyždímejte, rozčešte a nechte volně uschnout. Pokud se jedná o pravou kožešinu, kožíšek odepnou nelze, a vy si chcete být jistí, že se mu při čištění nic nestane, vsaďte na čistírnu.
Naopak syntetické kožíšky toho snesou hodně a bez problému můžete bundu vyprat v pračce i na 40 °C. I tady se ale přednostně řiďte pokyny výrobce na cedulce bundy, pokud je k dispozici.

Než se pustíte do praní zimní bundy, zajistěte, že je pračka čistá. Přečtěte si, čím vyčistit pračku, aby nebyla cítit zatuchlinou.

Lada

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

6 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago