Tipy a zajímavosti

Historie palačinek sahá až do antického Řecka: V jaké podobě se dostaly do celého světa?

Palačinky, ty lahodné placky plné chutí, jsou oblíbeným pokrmem po celém světě. Jejich historie sahá tisíce let zpět a v různých koutech světa se vyvinuly do mnoha podob a chutí. Připravte se na krátkou exkurzi do historie a dobrodružství chutí, které představují palačinky.

Historie palačinek

Historie palačinek je stará a bohatá. První zmínky o palačinkách lze nalézt v antickém Řecku, kde byly známy jako „tiganites“. Řekové je pekli na horkých kamenech nebo na pánvích a podávali je s medem a ovocem. Tato dobrota se rozšířila do Říma a stala se populární i v římské říši.

V Evropě se palačinky staly oblíbeným pokrmem v průběhu středověku. Francouzské „crêpes“ a anglické „pancakes“ jsou známé varianty, které se objevily v různých regionech. Palačinky se staly součástí různých tradic a oslav, včetně masopustů či slavnostních trhů.

Druhy palačinek a příprava po celém světě

  • Francouzské Crêpes – Tyto jemné a tenké palačinky jsou oblíbené v celé Francii a jsou obvykle podávány s cukrem, citronem nebo čokoládou. V Bretani se zase podávají s máslem a slaným náplněmi, jako jsou šunka a sýr.
  • Americké palačinky – Americké palačinky jsou tlusté a nadýchané. Jsou obvykle podávány s javorovým sirupem a máslem. V USA se často přidávají různé příchutě, jako jsou borůvky nebo čokoládové kousky.
  • Ruské bliny – Bliny jsou ruskou verzí palačinek a jsou obvykle větší a tenčí. Podávají se s kaviárem, smetanou nebo ovocem. V Rusku jsou bliny tradičním pokrmem při Maslenici, ruském festivalu jara.
  • Indické dosa – Dosa jsou tenké, křupavé palačinky vyrobené z rýžového nebo čočkového těsta. Jsou oblíbené v jižní Indii a často se podávají s různými druhy omáček a náplní, včetně kokosového chutney a sambaru.
  • Mexické tortilly – Tortilly jsou mexickou verzí palačinek, které jsou obvykle vyrobeny z kukuřičného těsta a jsou základem pro taco, burrito a další mexické pokrmy. Mohou být plněny masem, fazolemi, zeleninou a salsou.
  • Japonské okonomiyaki – Tato japonská specialita kombinuje palačinku s různými náplněmi, jako jsou zelí, vepřové maso a mořské plody. Okonomiyaki se často podávají s omáčkami a majonézou.
  • Švédské plättar – Tyto malé, kuličkovité palačinky jsou oblíbené ve Švédsku a často se podávají s džemem nebo smetanou.

Způsoby konzumace

Palačinky se konzumují různými způsoby po celém světě. Někde jsou podávány jako sladký pokrm s ovocem, medem nebo cukrem, zatímco jinde jsou oblíbené ve slaných variantách s různými druhy masa, sýrem a zeleninou. V některých kulturách se palačinky stávají součástí tradičních oslav a festivalů, zatímco jinde jsou běžným pokrmem k snídani, obědu nebo večeři.

Palačinky jsou jedním z těch jídel, která spojují lidi napříč kulturami a epochami. Jejich historie a různorodost druhů a způsobů přípravy ukazují, jak jídlo může být základem kulturní identity a gastronomického dobrodružství. Takže ať už si připravujete francouzské crêpes, americké palačinky nebo libovolnou jinou variantu, palačinky vám nabídnou chuťové dobrodružství po celém světě. Dobrou chuť!

Daniela

Recent Posts

Proč morče píská

Proč morče píská, co může jíst morče nebo proč morče vibruje. Na všechny tyto otázky…

3 hodiny ago

Obchody s oblečením představují nejžhavější dámské trendy letošního léta: 5 věcí, které musíte mít ve vašem šatníku

představíme 5 trendy kousků, které nesmí chybět v šatníku žádné moderní ženě. Také si povíme,…

10 hodin ago

Jaké rostliny lze sázet v červnu?

Začněte sázet nové květiny či zeleninu. V článku se dozvíte, jaké rostliny lze v červnu…

1 dnem ago

Jak cestovat nalehko, a přitom mít veškerou kosmetiku s sebou?

Chystáte se na dovolenou nalehko, ale neobejdete se bez parfému, líčidel a dalších hygienických potřeb?…

2 dny ago

Co vzít s sebou na hory v létě

Chystáte se na hory v létě a rádi byste si sbalili vše potřebné? Připravili jsme…

5 dny ago

Jak se zbavit kočky na zahradě: Odpuzovače a babské rady

Existuje několik jednoduchých a efektivních metod, jak se zbavit nežádoucích koček bez použití násilných prostředků.…

2 týdny ago