Sport

Co vzít s sebou na hory v létě

Chystáte se na hory v létě a rádi byste si sbalili vše potřebné? Připravili jsme si pro vás článek, ve kterém vám poradíme, co vše na hory v létě potřebujete, co rozhodně nezapomenout a co je naopak zbytečné a měli byste nechat doma. 

Obecně, co vzít v létě na hory

Na výlet do hor v létě je důležité vzít si s sebou správné vybavení a oblečení, které vám zajistí pohodlí a bezpečnost. Zde je seznam věcí, které byste měli zvážit: 

  • Turistický batoh: Vyberte si kvalitní batoh s dobrým zádovým systémem, který efektivně rozloží váhu.
  • Oblečení: Vezměte si vrstvené oblečení, které vám umožní přizpůsobit se měnícím teplotám, včetně mikiny s dlouhým rukávem a pláštěnky nebo větrovky.
  • Obuv: Pevné turistické boty, které zvládnou obtížnější terény.
  • Voda a svačina: Dostatek vody a lehké jídlo na cestu.
  • Lékárnička: Základní lékárnička pro případ zranění.
  • Pochodeň nebo čelovka: Pro případ, že byste se vrátili po setmění.
  • Mapa a kompas: Pro orientaci v terénu.
  • Powerbanka: Pro nabíjení mobilního telefonu.
  • Doklady a hotovost: Občanský průkaz a určitou částku v hotovosti.

Jak se obléct na výšlap

Při plánování výšlapu do hor je důležité zvolit vhodné oblečení, které vás ochrání před nepříznivým počasím a zároveň poskytne dostatečnou pohyblivost. Začněte se základní vrstvou, která odvádí pot od těla, jako je funkční tričko nebo termoprádlo. Přidejte izolační vrstvu, jako je fleece mikina nebo lehká bunda, která vám poskytne tepelnou izolaci. Vrchní vrstva by měla být nepromokavá a větruodolná, aby vás chránila před deštěm a větrem. Nezapomeňte na lehké kalhoty nebo kraťasy s dobrým rozsahem pohybu a pohodlné, prodyšné ponožky. 

Co se týče doplňků, klobouk nebo čepice vás ochrání před sluncem nebo chladem, zatímco sluneční brýle jsou nezbytné pro ochranu očí. Rukavice mohou být také užitečné, pokud plánujete výšlap do vyšších nadmořských výšek, kde může být chladněji. A nakonec, nezapomeňte na pevnou obuv, která poskytne dostatečnou oporu a ochranu vašim nohám. Při výběru oblečení vždy pamatujte na proměnlivost horského počasí a buďte připraveni na různé situace. Podívejte se, jak dlouho trvá výšlap na Sněžku. 

Kam na výšlap v ČR

Česká republika je zemí plnou nádherných míst vhodných pro výšlapy a turistiku. Pro milovníky hor a přírody je ideální destinací České Švýcarsko, kde můžete navštívit impozantní Pravčickou bránu nebo se vydat na túru Mezní Loukou. Další oblíbenou oblastí jsou Jeseníky, kde na vás čeká výstup na Praděd, nejvyšší vrchol pohoří, který je dostupný i pro méně zkušené turisty. Krkonoše nabízí výstup na Sněžku, nejvyšší horu ČR, s několika trasami různé obtížnosti, ať už pro začátečníky nebo pokročilé horaly. 

Pokud dáváte přednost méně náročným výletům, můžete se vydat na procházku po historických městech jako je Český Krumlov s jeho druhým největším hradním komplexem v ČR, nebo objevit romantická zákoutí Prahy a její největší hradní komplex světa. Pro ty, kteří chtějí spojit turistiku s poznáváním, jsou ideální výlety k hradu Karlštejn nebo do oblastí s bohatou historií a kulturou. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv výšlap, Česká republika nabízí rozmanité možnosti, jak strávit aktivně čas v přírodě a načerpat novou energii. 

Boty na výšlap

Při výběru bot na výšlap je klíčové zvolit takové, které poskytnou správnou oporu a ochranu vašim nohám. Ideální jsou boty s pevnou, ale flexibilní podrážkou, která zvládne nerovný terén a zároveň tlumí nárazy. Důležitá je také voděodolná membrána, jako je Gore-Tex, která udrží vaše nohy v suchu i v nepříznivém počasí. Boty by měly být dostatečně prodyšné, aby noha nezůstala vlhká při delší aktivitě. Při zkoušení se ujistěte, že boty dobře sedí a nezpůsobují otlaky, což je zásadní pro pohodlí během celého výšlapu. Vybrat správné boty může být náročné, ale je to investice, která se vyplatí pro bezpečné a příjemné dobrodružství v horách. 

Jakub Zich

Recent Posts

Zapsaný spolek: co to je a jak jej zapsat

Zapsaný spolek, setkat se s ním můžete pod zkratkou z.s. Tento spolek má jednodušší úpravu…

15 hodin ago

Proč morče píská

Proč morče píská, co může jíst morče nebo proč morče vibruje. Na všechny tyto otázky…

6 dny ago

Obchody s oblečením představují nejžhavější dámské trendy letošního léta: 5 věcí, které musíte mít ve vašem šatníku

představíme 5 trendy kousků, které nesmí chybět v šatníku žádné moderní ženě. Také si povíme,…

6 dny ago

Jaké rostliny lze sázet v červnu?

Začněte sázet nové květiny či zeleninu. V článku se dozvíte, jaké rostliny lze v červnu…

1 týdnem ago

Jak cestovat nalehko, a přitom mít veškerou kosmetiku s sebou?

Chystáte se na dovolenou nalehko, ale neobejdete se bez parfému, líčidel a dalších hygienických potřeb?…

1 týdnem ago

Jak se zbavit kočky na zahradě: Odpuzovače a babské rady

Existuje několik jednoduchých a efektivních metod, jak se zbavit nežádoucích koček bez použití násilných prostředků.…

3 týdny ago