Elektronika

Apple, nebo Microsoft: Hlavní rozdíly

Technologický svět si rozdělilo z pohledu softwaru jen několik málo firem. Na poli počítačů se hlavní boj odehrává mezi společnostmi Apple a Microsoft. Jaký je mezi jejich platformami rozdíl?

Apple: Kompletní spektrum zařízení od jedné firmy

Pokud se o technologie jen trochu zajímáte, pravděpodobně máte povědomí o tom, že společnost Apple vyrábí prakticky kompletní spektrum zařízení. Můžete si u ní koupit stolní počítač iMac, notebook MacBook, tablet iPad, telefon iPhone a hodinky Watch. K tomu všemu ještě můžete koupit spoustu příslušenství – sluchátka, klávesnice, obaly apod.

Apple si navrhuje hardware a vyvíjí software

Stále více „vnitřností“ těchto zařízení přitom Apple sám navrhuje. A kromě designu dnes navrhuje i vlastní čipy a další součástky. Nejde ale jen o hardware. Společnost Apple si sama vyvíjí také operační systém.

A právě v tom spočítá celé kouzlo „jablečného“ světa. Všechna zařízení jsou dokonale propojena, umí spolu komunikovat. Uživatel nemusí řešit žádná složitá nastavení. Zkrátka jen vybalíte zařízení z obalu, přihlásíte se svým účtem a většinu ostatních věcí už v podstatě Apple vyřeší za vás.

Zařízení budou přibývat – a připlatíte si

Nástraha ale spočítá v tom, že lidé mají tendenci si na tento komfort zvyknout. A pokud jednou kouzlu jablečného světa podlehnete, jen těžko vám bude opouštět.

A právě toho „jablečná“ firma může trochu zneužívat. Díky své unikátnosti v mnoha ohledech prakticky nemá srovnatelnou konkurenci. Díky tomu si může dovolit mít na svých produktech vyšší marži. A to znamená vyšší konečné ceny. Pokud si ke svému počítači dokoupíte také iPhone a následně hodinky, najednou zjistíte, že účty dosahují vyšších desítek tisíc korun.

Microsoft vám dává možnost výběru

Ano, také u Applu dnes můžete vybírat možná ze stovek různých konfigurací. Jenže ve světě počítačů s operačním systémem Windows mluvíme minimálně o tisících různých zařízení. Po celém světě totiž existují desítky různých výrobců, kteří stavějí z různorodého hardwaru počítače poháněné tímto operačním systémem od společnosti Microsoft.

Kromě toho stále máte možnost sestavit si zcela vlastní unikátní stroj. To je věc, kterou u Applu rozhodně nemůžete očekávat.

Stejně tak nenároční uživatelé, kteří potřebují jen číst zprávy na internetu a používat e-mail, nemusí platit vysoké částky za zařízení s jablkem ve znaku. Skvěle fungující stroj s Windows pro základní účely seženete za částku kolem 10 000 Kč. Nový notebook s podobnou cenovkou se u Applu ani nesnažte hledat.

Microsoft na druhou stranu vyklidil pole na mobilním trhu, a tak si telefon budete muset koupit buď právě od Applu, nebo se systémem Android od společnosti Google. Ačkoli nějaká snaha o propojení Windows a Androidu existuje, úrovně propojení zařízení od Applu zatím nedosahuje.

Lucie

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

6 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago