Akryl amid je látka tvořící se přirozeně v potravinách, které obsahují škrob, během úpravy při vysokých teplotách. Především tedy u smažení, pražení, pečení nebo průmyslového zpracování při teplotách 120 až 150 °C a nízké vlhkosti. Proč je akrylamid rizikový?
Při tepelném zpracování vysoce škrobových potravin, respektive cukru a aminokyseliny, vznikají látky dodávající nové chutě a vůně. Rovněž dochází k hnědnutí potravin a ke vzniku akrylamidu. Tento proces se nazývá Maillardova reakce.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin zhodnotil rizika, která představuje akrylamid v potravinách pro naše zdraví a došel k závěru, že akrylamid v potravinách zvyšuje riziko rakoviny ve všech věkových skupinách. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny klasifikovala látku jako karcinogen a zařadila ho do skupiny 2A, tj. pravděpodobně karcinogenní pro člověka (do této skupiny spadají i anabolické steroidy, glyfosát, olovo a jeho sloučeniny, malárie a další).
Těmto potravinám je proto lepší se vyhýbat nebo alespoň omezit jejich konzumaci.
Šperky s českými granáty jsou už po staletí považovány za jeden z nejkrásnějších symbolů českého…
Sjögrenův syndrom je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá vlastní tkáně. Zjistěte více o příznacích,…
Založit s.r.o. dnes není žádná věda, když máte dobrý návod. Poradíme vám, jak na to…
Život bude vždy přinášet výzvy. Ačkoli se zdá, že z většiny z nich se lze…
Trápí vás pálení a pocit písku v očích? Zjistěte příznaky, příčiny a možnosti léčby syndromu…
Včasná diagnóza a správná léčba zeleného zákalu dokážou průběh onemocnění výrazně zpomalit. Přečtěte si, jak…