Bydlení a zahrada

Topte úsporně: Jaké jsou výhody dřevěných briket?

Máte doma kamna, krb nebo topíte v kotli? Přemýšlíte, jestli pořídit na topení dřevo nebo dřevěné brikety? Pak se vám bude hodit náš článek, ve kterém vám představíme, jaké jsou výhody dřevěných briket, a kdy je nejlepší čas je pořídit za nízkou cenu.

Výhody dřevěných briket

Brikety jsou vyrobeny ze směsi pilin a hoblin, které pocházejí z tvrdého i měkkého dřeva. Lisují se na kvalitních lisech, díky čemuž dosáhnout hodnoty své hustoty až 1220 kg / m3To je vyšší hodnota, než má třeba buk nebo habr. Jaké další výhody dřevěné pelety mají?

Náhrada palivového dřeva

Dřevěné brikety nahradí klasické palivové dřevo, ať už potřebujete topit v kamnech, kotli, nebo si užíváte chladné podzimní a zimní večery u krbu. Dalším pozitivem je, že se vám nemůže stát, jako tomu je u dřeva, že se vlhkostí kotel poškodí. Navíc při jejich spalování vzniká pouze malé množství kouře.

Využitelný popel

Máte zahradu nebo třeba jen menší zahrádku? Pak pro vás bude hračka zbavit se popela – stačí ho uložit na kompost a pak s ním vesele hnojit vaše rostliny. Obsahuje totiž hned několik látek, které vaší zahradě prospějí. Uveďme například draslík, který je vhodný pro drobné ovoce a okrasné rostliny.

Efektivita

Velkou výhodou dřevěných briket je také jejich výhřevnost. Oproti dřevu vydrží brikety až dvakrát déle. To má hned dvě pozitiva: Nepotřebujete jich tolik, takže ušetříte spoustu místa při jejich skladování, a také nemusíte chodit tak často přikládat. Neopomenutelný je i fakt, že máte menší starost s popelem – po briketách ho zbude jen půlka v porovnání s dřevem.

Nejnižší cena dřevěných briket

Je to jako s jakýmkoliv jiným sezónním zbožím. Chcete jej pořídit za ty nejlepší ceny? Pak jej kupujte mimo sezónu. Dřevěné brikety v akci seženete na jaře. Obzvláště během dubna a května je nejlepší čas na jejich pořízení.

Jak skladovat dřevěné brikety?

  • Dřevěné brikety vám obvykle přivezou zabalené v plastové fólii. Díky tomu jim nevadí vzdušná vlhkost. I tak je ale vhodné brikety skladovat na suchém místě, ideálně pod střechou nebo schované pod plachtou.
  • K briketám by se neměla dostat voda, aby nenaboptnaly a nestaly se z nich opět pouhé piliny.
  • Mějte je také ve větší vzdálenosti od snadno zápalných látek a zdrojů, které by mohly způsobit vznícení. Přímé slunce problém není, maximálně se stane, že paprsky slunce změní barvu dřevěných briket.
Kvido

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

7 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago