Bydlení a zahrada

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně sami sobě, a to jak po fyzické, tak psychické stránce. Jak ze své vany udělat funkční wellness? A proč je to tak důležité?

Relaxační koupel

Nejčastěji se vana využívá pro účely relaxace. Pobyt v teplé vodě, v ideálním případě doprovázený koupelovou solí s bylinami nebo éterickými oleji, dokáže skvěle pracovat s tělem i psychikou. Klidné vnější prostředí dokáže totiž zklidnit i bouře v našem momentálním vnitřním nastavení. Mezi základní zklidňující esenciální oleje patří levandule, meduňka, růže nebo třeba ylang-ylang. Pomáhají zklidnit mysl, zmírnit úzkost a zlepšit kvalitu spánku a s tím i kvalitu regenerace. K navození relaxační atmosféry využijte teplé barvy světla (obvykle kolem 2 700 K), případně svíčky či vonné tyčinky.

Vířivé masážní koupele

Vyšším stupněm péče je sázka na vířivé masážní vany. Jsou skvělou oporou pro aktivní jedince, ale i osoby s psychicky náročným povoláním. Masážní trysky poskytují mírný tlak na tělo, čímž aktivují jemná nervová zakončení pod pokožkou, zlepšují prokrvení a tím dělají tělo citlivějším a zároveň ulevují od bolesti. Díky stimulaci krevního a lymfatického oběhu dochází i k efektivnějšímu odplavování odpadních látek. Masážní vana může být také skvělou volbou tam, kde potřebujete podpořit jiné terapie zaměřené na chronické obtíže, jakými jsou špatná pohyblivost kloubů a svalů. Širokou nabídku van si můžete prohlédnout zde.

Znáte hydroterapii?

O tom, že má voda a koupele významný vliv na chod lidského organismu, je přesvědčena i lékařská věda. Ostatně účinků vody využívá v hydroterapii, léčebné metodě, jež je známá tisíce let. Vedle zmíněných efektů, jakými jsou zlepšení krevní cirkulace, odvod odpadních látek, uvolnění svalů a kloubů, přidejte ještě efektivní snižování hladiny stresu, úzkosti a napětí. Hydroterapie může také organismus připravit na klidný a relaxační spánek. V řadě případů, zejména v kombinaci se speciálními solemi, může být také podporou pro podrážděnou pokožku a zvýšit její hojivé vlastnosti.

Wellness rituály

Koupel ve vaně může být také skvělým prostředkem, jež podporuje partnerský vztah. Dopřejte si pravidelné i nečekané romantické chvilky, kdy vana a koupel hrají podstatnou roli. K tomu se hodí jak rohová vana, tak vana pro dva. Zlepšit však můžete i vztah sám k sobě! Jedna z cest je například vést rozhovory sám se sebou. Dopřejte si volnost vypustit slova, která byste ve společnosti nepoužili, ale i myšlenky, které často schováváme i sami před sebou. Zkuste nechat vybublat to, co zatěžuje vaši hlavu, ale i nervy. Mluvte nahlas o svých cílech, prioritách, strachu i bolesti. Mluvte, zpívejte, bublejte… Dovolte si klidně plakat, smát se… To vše může být součástí wellness očisty.

Aby bylo wellness opravdu dokonalé

Abyste mohli efektu koupele ve vaně využít opravdu do maxima, je důležité vsadit na kvalitní výrobky, které vás budou těšit nejen svým tvarem, ale také provedením a vlastnostmi. Vybrat si můžete z řady materiálů. V případě, že jste skutečnými milovníky koupele, vyberte takovou, jejíž materiál se zvládne rychle ohřát a zároveň je schopen vodu udržet dlouho teplou. Zaměřte se také na povrchovou úpravu. Řada van je vybavena speciální ochrannou vrstvou, jež zvyšuje chemickou odolnost i mechanické vlastnosti povrchů. Vana s antibakteriální úpravou (obvykle za podpory iontů stříbra) lépe odolává útokům nežádoucích mikroorganismů. Nezapomeňte k vaně rovnou pořídit vanovou baterii!

Lucie

Recent Posts

Pojištění zavazadel přepravovaných v automobilech

Proti jakým pojistným nebezpečím lze sjednat pojištění zavazadel přepravovaných ve vozidle? V autech dnes vozíme…

2 dny ago

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

1 týdnem ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago