Zajímavosti

Představujeme e-fichtl

E-fichtl je moderním nástupem klasického malého motocyklu. Co nabízí fichtl v moderním hávu?

Kde se vzaly fichtly a jak vypadají dnes

Maloobjemové motocykly ve 30. letech minulého století dostávaly motory německé značky Fichtel & Sachs. Původně byly tyto motocykly daňově zvýhodněné. Po válce však došlo ke zredukování tohoto zvýhodnění, vesměs na motory s objemem 50 cm². Německý výrobce motorů na to obratem zareagoval.

Motorů se tak na svět podívalo úctyhodné množství, několik milionů. A právě díky tomu se označení fichtl vžilo jako univerzální pojmenování malých motorek. A to i těch, které už s původní německou značkou nemají nic společného.

V Česku se tak legendou stala Jawa Pionýr. A obliba malých motorek nezanikla ani v současnosti. Jen se transformovaly v duchu současných trendů. Jedním z těch nejvýraznějších, které v dopravě vládnou, je elektromobilita. Tiché dopravní prostředky, které žádným způsobem nezatěžují přírodu a neomezují blízké okolí, potkáte na tuzemských silnicích stále častěji. Početně zastoupeny jsou mezi nimi také skútry.

Jak se klasifikují e-skútry legislativně

Série e-fichtl nabízí provozně nenáročné a prakticky bezúdržbové stroje vhodné především na cestování po městě. Hodí se na cestování do práce nebo do školy. Jelikož tyto elektroskútry pojmou spolehlivě i drobná zavazadla, obstaráte na nich dokonce i nákupy. Vše pohodlně uložíte do zadního uzamykatelného kufru, jímž jsou veškeré modely vybaveny.

Tato produktová řada elektroskútrů je koncipována jakožto skútry, na které nepotřebujete řidičské oprávnění. Je to díky tomu, že elektroskútr bez řidičáku může být posuzován také jako elektrokolo, pakliže splní požadované parametry o maximální rychlosti a výkonu motoru a současně je vybaven pedály určenými k došlapání.

Začít jezdit můžete prakticky okamžitě. E-fichtl kromě absence řidičského průkazu nevyžaduje povinnou registraci.

Jaké vlastnosti má elektrický skútr

Elektrický fichtl vám na jedno nabití nabídne dojezd 40 až 120 km v závislosti na použité baterii. Díky tomu se hodí i na delší vzdálenosti. Celková doba nabíjení akumulátoru se pohybuje kolem 6 až 8 hodin.

Značnou výhodou tohoto typu vozidel je snadná ovladatelnost. Zvládne je i začátečník. S elektroskútrem obecně se navíc dobře manipuluje i v hustém městském provozu, neboť má výborný točivý moment.

Díky větším kolům a velice precizním tlumičům mu však problém nedělá ani jízda v terénu a po polních cestách. Elektrický skútr proto jednoznačně využijete i na výlety. Jeho celková nosnost činí 120 kg. Primárně je tedy určen pro jednoho jezdce a zavazadla. Denní a noční osvětlení je řešeno úspornými LED světly.

Kromě svých jízdních vlastností vás elektrické skútry doslova nadchnou svým moderním designem v mnoha barvách. Více na Motoe.cz.

Kvido

Recent Posts

Jaké rostliny lze sázet v červnu?

Začněte sázet nové květiny či zeleninu. V článku se dozvíte, jaké rostliny lze v červnu…

8 hodin ago

Jak cestovat nalehko, a přitom mít veškerou kosmetiku s sebou?

Chystáte se na dovolenou nalehko, ale neobejdete se bez parfému, líčidel a dalších hygienických potřeb?…

1 dnem ago

Co vzít s sebou na hory v létě

Chystáte se na hory v létě a rádi byste si sbalili vše potřebné? Připravili jsme…

4 dny ago

Pojištění zavazadel přepravovaných v automobilech

Proti jakým pojistným nebezpečím lze sjednat pojištění zavazadel přepravovaných ve vozidle? V autech dnes vozíme…

2 týdny ago

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

3 týdny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

4 týdny ago