Tipy a zajímavosti

Postup, jak ukončit smlouvu s dodavateli energie

Vypovědět smlouvu a změnit dodavatele je rozhodnutí, které nejčastěji provází osobní důvody. S každou uzavřenou smlouvou přichází také zodpovědnost. Nejen, že přesně musíte vědět, co jste vlastně podepsali, ale také musíte postupovat podle smluvních podmínek, pokud chcete smlouvu ukončit, nebo nestojíte o její prodloužení. Ve smlouvě mohou být také uvedeny sankce za předčasné vypovězení smlouvy. Pojďme si tedy říct postup, jak ukončit smlouvu s dodavateli energie, a to bez sankcí.

Je možné vypovědět smlouvu od dodavatele?

Samozřejmě. Ač jsou smlouvy psané většinou ve prospěch dodavatele, musí vyhovovat i odběrateli. Zákonem jsou stanovené podmínky, za kterých je možné vypovědět jakoukoli smlouvu, tedy i smlouvu na energie.

Od smlouvy je možné odstoupit bez udání důvodů, pokud dojde k neohlášenému zdražení energie. I když dojde k ohlášení zdražení, musí to proběhnout písemně do určitého data.

Postup, jak ukončit smlouvu s dodavateli energie

Ukončit smlouvu je možné v následujících případech:

1.      Změna dodavatele smlouvy na dobu neurčitou

U smlouvy na dobu neurčitou musíte nejprve sepsat výpověď. K výpovědi je nutné doložit stav plynoměru nebo elektroměru, následně také jejich kód. U elektřiny se jedná o EAN kód, který opíšete, u plynu se jedná o IEC kód. Jestliže máte nastavené INKASO na placení energie, vypočítejte si přibližnou spotřebu a nastavte v bance maximální částku, aby si pojišťovna nestrhávala třeba dvojnásobnou částku. U výpovědi si pohlídejte datum, do kterého ji musíte podat, někdy stačí 6 týdnů před ukončením smlouvy, jindy zase 3 měsíce. Výpovědní lhůta nesmí překročit 3 měsíce.

2.      Neprodloužení smlouvy na dobu určitou

U smluv na dobu určitou bývá zpravidla minimum výpovědí, dodavatelé tak mají jistotu, že jim odběratelé neutečou a většina zákazníků zase ráda počká, až jim platnost smlouvy skončí automaticky. V tomto bodě často dochází k omylu, protože ne všude s ukončením smlouvy vše končí. Většinou tomu tak bývá třeba u pracovních smluv.

Od začátku tohoto roku platí, že je součástí smlouvy přesně uvedené datum, kdy smlouva končí. Je také povinnost dodržet termín, který je uveden a s tím souvisí projevený nesouhlas s automatickým prodloužením smlouvy. Jestliže hledáte nového dodavatele a uzavřete s ním smlouvu s dostatečným předstihem, nemusíte ani vypovědět smlouvu u dosavadního dodavatele, stačí vyplnit formulář s novým dodavatelem energie. Korespondenci si následně vyřídí dodavatelé mezi sebou.

3.      Ukončení smlouvy z osobních důvodů (stěhování)

Jedná se o výpověď dohodou, podmínkou je souhlas obou stran. Opět od začátku tohoto roku došlo ke změně a ohledně stěhování má odběratel právo na ukončení smlouvy. Dodavatelé neradi přichází o zákazníky, proto pokud se stěhujete, pokusí se vám nabídnout energie i do nového domu. Při výpovědi stačí vyplnit formulář, ke kterému přiložíte potřebné dokumenty a následně zašlete doporučenou poštou. Nový nájemník nebo majitel nemovitosti si musí dodavatele sjednat samostatně.

Všeobecně pro ukončení smlouvy s dodavateli energie patří následující:

  • důkladně přečíst pojistnou smlouvu,
  • zažádat o ukončení smlouvy,
  • vyčkat na potvrzení ukončení smlouvy.

Rada na závěr

Smlouvy by měly být sjednávány vždy na pobočkách nebo v kanceláři zprostředkovatele. Opatrní buďte u osob, které u vás zazvoní doma a snaží se vám vnutit nějakou pojistku. Upozorněte na to především vaše rodiče a prarodiče, neboť senioři jsou nadmíru důvěřivý, nedávají pozor, co podepisují, a také si často pustí do domu kdekoho.

Daniela

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

5 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago