Elektronika

Ovládejte osvětlení z mobilu

Ačkoliv se dá smart home neboli chytrá domácnost definovat různě a každý pod tímto pojmem může chápat něco jiného, na jedné věci se lze shodnout. A sice že většina součástí chytré domácnosti by měla jít ovládat pomocí smartphonu jakožto jednotícího prvku. Osvětlení přitom není výjimkou.

Ucelenou nabídku osvětlení má ve svém portfoliu také TP-Link v rodině zařízení pro chytrou domácnost Tapo. Naleznete zde dva různé LED pásky, dvě různé žárovky a chytré zásuvky, které umožňují smart ovládání třeba obyčejné stolní lampy s běžnou „hloupou“ žárovkou.

Byznys nebo party?

Podíváme-li se specificky na chytré LED pásky Tapo, zde máte hned několik možností, jak je ovládat – a hlavně co všechno lze ovládat. LED pásky Tapo L900-5 a L920-5 lze nastavovat buď pomocí chytrého asistenta (hlasem) nebo právě mobilní aplikací, která je v češtině i slovenštině. Pásek navíc nepotřebuje žádný extra hub (rozbočovač), takže ho připojíte napřímo k domácí bezdrátové Wi-Fi síti.

Příkladem možnosti ovládání může být nastavení barvy a teploty světla – tyto vlastnosti můžete přizpůsobit konkrétní situaci, a experimentovat tak s různými předvolbami osvětlení. Ať už chcete byznys, nebo party atmosféru, všechno LED pásky Tapo zvládnou.

Samozřejmostí je i možnost ovládání na dálku. Vracíte se domů z rande a chcete mít doma přesně to správné světlo? Stačí se s páskem spojit na dálku a naprogramovat ho. Konfigurace LED pásků je otázkou okamžiku, ať už chcete pásek používat jako dekoraci v domácnosti či osvětlení pro oslavu nebo na party.

Naplánujte si režim dne

Podobně můžete nastavit i chytré žárovky TP-Link Tapo L510E a L530E (lze koupit po jednom nebo dvou kusech). U těch si zároveň můžete naplánovat režim svého dne. Přímo v aplikaci Tapo si totiž vytvoříte pravidelný plán pro zapnutí a/nebo vypnutí světla s nastavitelným jasem. K dispozici jsou také režimy západu a východu slunce, které umožňují automatické vypnutí a zapnutí žárovky v závislosti na konkrétní časové zóně.

Samozřejmostí je i možnost zapnutí světel na dálku ještě před příjezdem domů. Na telefonu (s Androidem nebo iOS) s připojením k internetu stačí jen otevřít aplikaci Tapo a nastavit rozsvícení na dálku. Nastavit kromě toho můžete i náhodné rozsvěcování a zhasínání světel díky režimu „V nepřítomnosti“, který umožňuje simulovat přítomnosti osoby v domě. Případný zloděj si tak nemůže být nikdy úplně jistý, zda se uvnitř skutečně někdo nachází či nikoliv.

Nastavte si třeba časovač

Součástí ekosystému Tapo je i chytrá Wi-Fi zásuvka Tapo P110, která umožňuje okamžité zapnutí/vypnutí připojených zařízení prostřednictvím aplikace Tapo, ať už se právě nacházíte kdekoliv na světě. Což se týká jakékoliv elektroniky. Nicméně hovoříme-li specificky o světlech, potom lze přes tuto chytrou zásuvku jednoduše ovládat i klasickou lampičku, u které se vám líbí její klasická či designová žárovka.

Kromě zmíněného režimu „V nepřítomnosti“ podporuje tato zásuvka i časovač. Zapojené světlo se tak rozsvítí nebo zhasne v přesně určený okamžik. Přednastavit si můžete také kalendář pro automatickou správu zařízení. Přímo v aplikaci Tapo navíc můžete u této zásuvky sledovat spotřebu energie připojeného zařízení včetně osvětlení v reálném čase.

Mobilní aplikace Tapo pro Android nebo iOS je bezplatná a navíc univerzální – pomocí jediné aplikace tak můžete ovládat všechna výše zmíněná zařízení, a kromě toho mnohá další; zkrátka cokoliv z nabídky TP-Linku, co náleží nebo bude náležet do ekosystému Tapo. Více zařízení navíc můžete spojit do jedné skupiny, a chytrá zásuvka tak může spolupracovat s dalšími chytrými zařízeními Tapo. Jediným úkonem můžete zapnout nebo vypnout všechna tato zařízení současně.

Kvido

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

6 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago