Zdraví a krása

Jak čistit kontaktní čočky?

Správná péče o kontaktní čočky je základ pro pohodlné nošení kontaktních čoček a zdraví vašich očí. Porozumět principům správného čištění kontaktních čoček je nutné, ať nosíte čočky teprve krátce nebo několik let. Pojďme si v tomto článku ujasnit, jak na správnou údržbu kontaktních čoček.

Údržba jednorázových kontaktních čoček

Jak název napovídá, tyto čočky jsou určeny pouze na jedno použití. Jejich hlavní výhodou je absence jakékoliv údržby – po celodenním nošení je jednoduše vyhodíte a další den si vezmete nový pár. Tento typ je ideální pro ty, kteří vyžadují pohodlí bez nutnosti čištění a skladování čoček. Jednodenní kontaktní čočky jsou také dobrou volbou pro ty, kteří nosí kontaktní čočky jen jednou za čas, např. na sport nebo na určité události. Jednodenní kontaktní čočky nakupujte tady.

Postup čištění kontaktních čoček

  1. Hygiena je základ: Před manipulací s čočkami si důkladně umyjte ruce mýdlem a vodou, abyste zabránili přenosu nečistot a bakterií na čočky.
  1. Vyjmutí a čištění čočky: Po vyjmutí čočky ji položte na dlaně a aplikujte několik kapek roztoku pro kontaktní čočky. Jemně, ale důkladně, čistěte čočku prsty po dobu několika sekund.
  1. Opláchnutí čočky: Následně čočku opláchněte čerstvým roztokem, aby byly odstraněny všechny nečistoty a zbytky čistícího roztoku.
  1. Dezinfekce a uložení čočky do pouzdra: Čočku vložte do čistého pouzdra a naplňte ho čerstvým dezinfekčním roztokem. Stejný postup opakujte i pro druhou čočku.

Jaký roztok na kontaktní čočky použít?

Existují dva základní typy roztoků ー víceúčelové a peroxidové roztoky na kontaktní čočky. Víceúčelové roztoky plní hned několik funkcí. Čočky vyčistí, vydezinfikuje, zvlhčí a slouží také k uložení.

Peroxidové roztoky fungují na jiném principu a je nesmírně důležité, abyste dodržovali pokyny uvedené výrobcem. Jak už název napovídá, peroxidové roztoky obsahují peroxid vodíku, který slouží k dezinfekci kontaktních čoček. Díky speciálnímu pouzdru, které je vždy v balení s roztokem se peroxid vodík procesem neutralizace zmení na kyslík a vodu. Tento proces však trvá několik hodin, a proto je nutné tuto dobu přečkat než si čočky opět vložíte do očí.

Tip: Nakupujte kontaktní čočky a příslušenství u ověřeného prodejce: Optika Aleš Žejdl.

Vodu místo roztoku nepoužívejte!

Je důležité vědět, že vodu byste nikdy neměli používat pro čištění nebo skladování kontaktních čoček, jelikož může obsahovat mikroorganismy, které by mohly poškodit vaše oči. Stejně důležité je pravidelně měnit pouzdro na čočky, ideálně každé tři měsíce, a vždy používat čerstvý roztok (tedy nikdy nedolévat starý roztok novým).

Lucie

Recent Posts

Pojištění zavazadel přepravovaných v automobilech

Proti jakým pojistným nebezpečím lze sjednat pojištění zavazadel přepravovaných ve vozidle? V autech dnes vozíme…

7 dny ago

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

2 týdny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

3 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

3 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

4 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

1 měsíc ago