Zdraví a krása

Celiakie, nesnášenlivost nebo alergie na lepek: Jaký je rozdíl?

Alergie na lepek se v poslední době dostává do popředí. Lepek je neustále brán jako vysoce škodlivý i pro zcela zdravé osoby a zpravidla je mu přisuzováno více negativních vlivů, než ve skutečnosti vytváří. Častěji než je dobré, je chybně zaměňována alergie na lepek s obyčejnější nesnášenlivostí lepku. Existuje spousta potravin, které jsou rozebírány a škodí lidskému organismu, ale lepek budí emoce daleko více. Internetové články lepku nepomáhají, očerňují ho a popisují negativní účinky na zdraví lidí a známé osobnosti před lepkem varují a nabádají k menší spotřebě. Je opravdu nutné neustále vyvolávat takový strach v lidech? Pojďme se společně podívat na tuto problematiku.

Začneme s tím nejhlavnějším, vysvětlíme si, co je vlastně lepek. Často se dočtete, že jde o proměnlivou směs bílkovin a jejich výskyt byl potvrzen již ve čtyřech typech obilovin, které zahrnují pšenici, žito, ječmen a oves. Z celého obsahu látek v zrnu má největší podíl právě lepek a zbytek obsahu tvoří výživné škroby, vitamíny a stopové látky. Při výrazu lepek, si většina z nás určitě spojí se slovem lepidlo, a nejsou ani daleko od pravdy. Lepek spojuje jednotlivé části zrna u sebe a platí, že čím více lepku obilovina obsahuje, tím je kvalitnější a má větší hodnotu. I kvůli těmto parametrům, vědci dali hlavy dohromady a pomohli vyšlechtit různé druhy odrůd. 

Jaké jsou projevy alergie na lepek?

Tento název, i když neustále používaný veřejností, není přesný – ne v tomto případě. Správný odborný výraz je celiakie, který se začíná také uchycovat. Za alergickou reakcí a nesnášenlivostí se vynořuje skutečný důvod – nečekaná reakce autoimunitního systému, který má za úkol bránit naši imunitu. Lepek vyhodnotí jako hrozbu a napadá tenké střevo, které se po čase zanítí, což mu znemožní plnit svou funkci: vstřebávání živin z potravy. Naše tělo nebylo a není uzpůsobeno k trávení této bílkoviny, nemáme ve střevech dostatečné enzymy pro rozklad. Imunitní systém tedy s narušitelem bojuje, což je zcela přirozené a někomu to vůbec neuškodí. Při opačném efektu začne imunitní systém vyrábět autoprotilátky, které poškozují trávicí soustavu.

Jaké příznaky očekávat u alergie na lepek?

Projevy příznaků se objevují postupně a nikdy není jasné, kdy přesně udeří. Imunitnímu systému může trvat produkce protilátek i delší dobu, ale u každého jedince je tomu jinak. Můžete zaznamenat tyto příznaky:

  • zvracení
  • zácpu nebo průjem
  • nadýmání
  • chudokrevnost
  • zvýšenou tvorbu aft
  • zvýšenou kazivost zubů
  • nedostatek živin
  • změny nálad
  • poruchu růstu
  • bolesti hlavy

U alergie je jedno kolik vám je, jestli jde o děti nebo o dospělé, můžete ji získat postupem času. Nevěřte tomu, že se z ní dá vyrůst, projevy se mohou zmírnit, ale osoby trpící alergií na lepek musí doživotně užívat 100% bezlepkovou dietu. I nepatrné množství lepku umožní tvorbu protilátek typu IgA, což jsou imunoglobuliny. Proto nízko-lepkovou dietu ani nezkoušejte.

Celiakie, alergie nebo nesnášenlivost na lepek?

Mnoho lidí zaměňuje celiakii za alergii z pšeničné mouky, neboť při alergii vzniká hlavně otok sliznice tenkého střeva, kožní problémy ve formě vyrážek (kopřivka) a i jiné projevy týkající se alergie. Dalším rozdílem je, že alergie se projevuje do pár minut po požití lepku, kdy se začnou tvořit protilátky IgE. Mezi příznaky se řadí:

  • kopřivka
  • bolest žaludku
  • průjem
  • nadýmání
  • zvracení
  • rýma
  • dušnost
  • anafylaktický šok
  • ekzém

Okamžité vysazení lepku povede ke zlepšení, někteří musí chodit na injekce k mírnění příznaků alergie a při správné a opakované aplikaci, můžete dosáhnout tolerance vůči lepku. Alergie vzniká již v útlém věku, mnohdy může i sama zmizet stejně jako se objevila – znenadání, což u celiakie není možné. U celiakie nikdy lepek už ani neuvidíte, jinak si vyvoláte příznaky. A co se týká nesnášenlivosti, zde stačí 1–2 roky nasadit bezlepkovou dietu a dále můžete pozvolna přejít zpět na vaši běžnou potravu.

Jak probíhá diagnostika alergie na lepek a nesnášenlivost?

I když si spousta lidí myslí, že samo přišlo na svou záhadnou nemoc a snaží se léčit sami bezlepkovou dietou, je pokaždé nutné jít k lékaři, aby osvětlil celý případ. Specialista vám onemocnění potvrdí gastroenterologickým vyšetřením. Za pomocí tohoto vyšetření vám budou prohlédnuta střeva a odebrán kousek tkáně, a nakonec přijdou krevní testy. Zkoumá se hladina určité skupiny imunoglobulinů. Doktor vám určitě nařídí bezlepkovou dietu, která ale nebude tak přísná jako u celiakie.

Zavedla se i diagnostika, která vyloučí úplnou celiakii, při níž jsou vám opět prohlédnuta střeva až do dvanáctníku a ze vzorků vám nesmí být zjištěna přítomnost protilátek tTG a endomyziální protilátky. Tito pacienti se potýkají s nespecifickými trávicími obtížemi, které ovlivňuje bezlepková dieta. 

Při potvrzení pouhé nesnášenlivosti (intolerance) lepku není potřeba navštívit gastroenterologa, nýbrž alergologa, který zajistí krevní nebo kožní imunologické testy a podle nich zvolí léčbu. 

Jak na bezlepkovou dietu?

Bílkoviny tohoto typu se v našem jídelníčku začaly objevovat během 1. sv. války z důvodu větší úrody pro lidi trpící hladem, ale naše trávení a imunitní systém, začaly dostávat šoky v podobě pšenice, ječmene, žita a ovsa. Lékařské studie potvrzují, že lidé trpícími těmito obtížemi, se po vysazení pečiva začali zlepšovat a trávení se vrátilo do zaběhlých kolejí, a to velmi rychle.

Ze svého jídelníčku rozhodně vyškrtněte moučné výrobky (pečivo, těstoviny, knedlíky a strouhanku), vločky, kroupy či krupici. Naopak se naučte vařit z kvalitních bílkovin, masa, vajec, olejů, sem tam přidejte ořechy a avokádo, ani luštěniny nejsou špatná volba, stejně jako brambory, rýže nebo pohanka. 

Zjistěte vše o bezlepkovém stravování nebo se nechte inspirovat v článku Keto dieta: Potraviny, s kterými nešlápnete vedle, kde najdete mnoho bezlepkových potravin.

Daniela

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

7 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago