Bydlení a zahrada

Boříme mýty aneb dřevostavbu vám určitě neodnese vítr

Dřevostavby v uplynulých letech obestírala pověst notně chatrných dřevěných ubikací, které nepřežijí první prudší vítr nebo požár. Předsudky však ustupují a postoj se pomalu mění. Ve skutečnosti má totiž dřevostavba celou řadu předností. Proč si tento typ bydlení získává na stále větší oblibě a jak takovou stavbu realizovat?

Co je to dřevostavba

Za pojmem dřevostavba je jednoduše řečeno taková budova, při jejíž realizaci bylo z velké části použito dřevo.

Rozšiřující definice připouští konstrukci stavby ze dřeva, ale i z materiálů na bázi dřeva. Nejčastěji se jedná o dřevo smrkové a jedlové, setkat se ale můžete i s používáním dřeva z borovic nebo modřínů. Obvykle rozeznáváme tři typy konstrukcí, a to:

  • srub
  • stavbu roubenou
  • sendvičové stavby

Historicky patří dřevo k nejstarším stavebním materiálům. Dlouhou dobu však dřevostavby „žily“ ve stínu klasických zděných konstrukcí a byly považovány za méně kvalitní. To už však v dnešní době jednoznačně neplatí.

V Česku se v současné době realizuje tento typ staveb primárně jakožto rodinné domy a nízkopodlažní budovy občanské vybavenosti. Z dřevostaveb se stalo trendové řešení pro moderní bydlení, které má celou řadu výhod. Které to jsou hlavně?

Jaké jsou výhody dřevostaveb

Jedním z klíčových důvodů, které mohou vaše rozhodnutí ohledně budování nového domova naklonit k dřevostavbě, je rychlost realizace. V průměru nezabere déle než 3 až 6 měsíců. Dáno je to využitím prefabrikovaného systému, kdy se jednotlivé díly na místo určení přivezou hotové a pouze se montují dohromady.

Celý proces výstavby navíc probíhá v tzv. suché podobě. To znamená, že se vyloučí jakékoli mokré procesy, které by vyžadovaly delší dobu schnutí. Suché technologii zároveň nevadí nepřízeň počasí v podobě deště nebo mrazu. Výstavba proto může probíhat celoročně.

Zásadní předností je i to, že je stavba velmi ekologická. Dřevo patří mezi obnovitelné zdroje. Zároveň jde o materiál, který není náročný na výrobu či pozdější likvidaci. Příklonem k dřevostavbě tedy výrazně chráníme přírodu a její zdroje.

Řadu výhod však dřevostavby, byť zatím nejsou doceněny plně, mají i při samotném užívání. Zejména se jedná o kvalitní tepelně izolační vlastnosti. Ve výsledku také majitelé dřevostaveb cení větší podlahovou plochu a nižší cenu.

Jak na realizaci dřevostavby

Realizace dřevostavby vyžaduje spolehlivého partnera a firmu, která má v oboru dostatečné zkušenosti. Tento typ staveb je v současné době už možné postavit i tzv. na klíč.

Značka Kvalitní domek se pak zaobírá výstavbou různých typů dřevostaveb. A to s dlouholetými zkušenostmi ze zahraničí. Ty v současné době bohatě úročí také v tuzemsku, kde je tento segment na vzestupu.

V pojetí českých klientů se pak nejčastěji požadavky odvíjí buď od nemovitosti určené ktrvalému bydlení, velký zájem je také o domy využívané jako celoročně obyvatelná chata. Stejným způsobem je možné navrhnout a vybudovat i kvalitní zahradní domek, který se díky tomu stane pravou ozdobou vaší zahrady.

Kvido

Recent Posts

Jak sbalit kabinové zavazadlo do letadla

Doba dovolených se nezadržitelně blíží. Někdo se vydá kempovat pod stan, jiný už se těšit…

6 dny ago

Vana jako centrum domácího wellness

Vana není jen místem očisty, je to prostor, který vám dává možnost věnovat se intenzivně…

2 týdny ago

Jak zapojit LED pásek

LED pásky dokážou dokonale prosvítit nejen interiér, ale také venkovní posezení. Navíc se může jednat…

2 týdny ago

Jaký olej do sekačky: příprava na sezonu

Sekačka na trávu je skvělý pomocník pro každého zahrádkáře a kutila. Přes zimu si sekačky…

3 týdny ago

PREFA nabízí 75 let zkušeností s hliníkovými fasádními i střešními systémy. Jaké jsou jejich výhody?

Výběr střešní krytiny je určujícím pro kvalitu bydlení. Jaké jsou možnosti? Proč dát šanci plechové…

4 týdny ago

Dvojumyvadla: Luxus, který stojí za to

Dvojumyvadla v koupelně už dávno nejsou jen záležitostí luxusních vil. Jsou stále dostupnějším a oblíbenějším…

1 měsíc ago