Zařizujete novou kuchyň a chcete, aby vše bylo dokonalé? Máme pro vás několik tipů, díky kterým pro vás bude v nové kuchyni vaření opravdu radost. Zvládnete to i v případě, kdy musíte šetřit prostorem.
Každá kuchyň je unikátní, a proto stojí za to přemýšlet o všech detailech konkrétně. Návrh kuchyně nemůže vycházet z toho, co si vysníte v katalogu nebo kuchyňském studiu. Takovými příklady se inspirujte, ale orientujte se na svou vlastní místnost.
Ať už je vaše kuchyň prostorná, či stísněná, máte při návrhu vlastní kuchyně šanci danou místnost dokonale využít – a to do posledního místečka. Vezměte do ruky metr, přeměřte zdi, zakreslete si do plánku elektrické zásuvky, přívod vody, vypínače a osvětlení a další detaily. Poté se vrhněte na další krok.
Existuje mnoho přístupů k tomu, jak kuchyň navrhnout. Pravděpodobně nejnovějším trendem je kuchyň s ostrůvkem. Takový přístup má své výhody i nevýhody, především má ale jeden nezbytný předpoklad – potřebujete velký kuchyňský kout, resp. kuchyň jako takovou. Tolik prostoru si přitom na kuchyň pravděpodobně vyhradíte pouze ve chvíli, kdy současně navrhujete celou nemovitost, tedy při stavbě nového domu.
Ať už ale zvolíte kuchyň s klasickou kuchyňskou linkou po obvodu, nebo prostornou kuchyň s ostrůvkem, měli byste při návrhu kuchyně vycházet z toho, jak kuchyň používáte. Jednotlivé spotřebiče, poličky, zásuvky a další prvky by postupně měly reagovat na to, jak suroviny zpracováváte.
Na jednom konci kuchyně tedy bude lednice, vedle které bude kuchyňská linka. Zde můžete suroviny vybalit. Hned vedle bude umístěn dřez. To kvůli tomu, abyste v případě potřeby mohli suroviny snadno omýt.
Dále bude následovat opět kuchyňská linka a sporák. Z obou stran sporáku byste si měli vyhradit volný prostor, abyste zde mohli snadno odkládat pánve, misky, zpracovávat suroviny apod. Nemáte-li troubu pod sporákem, nejlepší místo pro ni bude na druhém konci kuchyňské linky – tedy na tom opačném, než se nachází lednice.
Troubu si zde můžete umístit vysoko, což je mnohem pohodlnější než trouba umístěná na zemi, ke které se musíte neustále ohýbat.
Jedním z trendů současnosti jsou velké a prostorné zásuvky, které mají na šířku zcela běžně přes metr. Takový přístup má ale jednu velkou nevýhodu. Pokud v kuchyni vaří současně více osob, všichni budou muset uhnout tomu, kdo zásuvku nebo skříňku otevře.
Jestliže tedy vaříte jako rodina společně, dejte přednost užším zásuvkám, skříňkám a poličkám – bude to pro vás mnohem praktičtější.
Kuchyň je velice náchylná k umazání a zašpinění. Nekomplikujte si již tak složitou situaci a dejte přednost matným povrchům před lesklými. Sami sobě za pár let za toto rozhodnutí poděkujete.
Řešíte neustále, jak mít doma čisto? Přečtěte si hned několik článků na téma úklid domácnosti.
Hledáte šetrný způsob, jak vyčistit rychlovarnou konvici jedlou sodou? Ukážeme vám krok za krokem, jak…
Pokud hledáte jednoduchý a účinný způsob, jak vyčistit odpad sodou, přečtěte si náš článek, kde…
Jste polití červeným vínem? Zjistěte, jak vyprat červené víno z oblečení i koberců. Vyzkoušejte osvědčené…
Naučte se, jak vyčistit koberec jedlou sodou bez chemie. V článku najdete osvědčené tipy, postupy…
Zjistěte, co všechno může stát za chutí na sladké. Článek odhaluje překvapivě mnoho příčin a…
Objevte historii luxusních doutníků a naučte se, jak je správně skladovat. Vstupte do světa tradice,…