Jak neplýtvat jídlem? Nakupujte a vařte chytře

Šetřit se dá v domácnosti mnoha způsoby. Jedním z nich je i šetření na jídle – ale ne tak, že budeme kupovat levné nekvalitní suroviny nebo polotovary. Jde to i jinak. Máme pro vás 7 tipů, které poradí, jak neplýtvat jídlem.

Udělejte si plán a seznam nákupu

Naplánujte si vždy na týden dopředu, co budete vařit a podle toho si rozmyslete, jaké suroviny koupíte. Důležité je myslet i na zbytky – zpracujte vše, co suroviny nabízí. Jako příklad můžeme uvést kuře. Jeden den si uvaříte řízky z prsou s bramborovou kaší, další den mohou být stehna, třeba na paprice s těstovinami nebo rýží. Zbytky kuřete použijete na vývar se zeleninou, případně rizoto. Nebo zkuste některý z našich receptů na zdravé večeře.

Než jdete do obchodu, připravte si seznam. Ideálně nakupte vše, co jste si připravili v rámci vašeho plánu, najednou. Držte se vytvořeného seznamu, nekupujte nic jiného, zbytečně neprohlížejte, jaké zboží stojí v regálech. A hlavně – nechoďte nakupovat hladoví. Ušetříte tak peníze za zbytečnosti.

Navařte si dopředu

Nemusíte vařit každý den – raději si místo toho odpočiňte. Navíc ušetříte za energie. Uvařte jedno jídlo ve větším množství, aby vystačilo na dva nebo tři dny. Nechcete-li jíst stejné jídlo víc než jeden den po sobě, zamrazte ho. I to je způsob, jak neplýtvat jídlem. Během dalších dvou měsíců jej vytáhněte a máte vystaráno.

Využívejte slevy, ale ne na zbytečnosti

Slevy jsou skvělé, ale občas nás donutí koupit věci, které nepotřebujeme. Je něco ve slevě? Pak je dobré položit si otázku: Koupili byste to, i kdyby to ve slevě nebylo? Pokud ano: Nezkazí se to nebo tomu neprojde spotřeba dříve, než to stihnete zpracovat? Jestli zní odpověď ne, má smysl to koupit. Slevy jsou vhodné využívat především u trvanlivého zboží nebo hygienických potřeb.

Skladujte potraviny tak, aby dlouho vydržely

Ušetřit se dá i správným uskladněním potravin. V lednici byste měli mít teplotu kolem 6 stupňů – při vyšší teplotě se potraviny rychle kazí, při nižší zase spotřebováváte více energie. Námraza v lednici navíc způsobuje energetické ztráty. Držte se pokynů pro skladování potravin, které doporučuje výrobce. Ve spodní části lednice je teplota nejnižší, zato v horní nejvyšší. Skvělým způsobem, jak prodloužit trvanlivost potravin je vakuování.  

Využijte i starší pečivo

Nestihli jste sníst pečivo, dokud bylo měkké? Nevadí. Udělejte topinky nebo toasty, případně pečivo nechte na vzduchu ztvrdnout úplně. V mixéru z něj snadno uděláte strouhanku.

Využijte mrazničku

Cokoli, co dáte do mrazáku, označte štítkem a na ledničku si připněte papír, kam napíšete, co do něj vkládáte. Budete mít přehled o surovinách a snadno je zařadíte do plánování. Využijte zip sáčky a maso si rozdělte dle gramáže na porce. Vždy vytáhnete jen takový počet porcí, který opravdu sníte.  

Lada

Recent Posts

Jak vyčistit rychlovarnou konvici jedlou sodou?

Hledáte šetrný způsob, jak vyčistit rychlovarnou konvici jedlou sodou? Ukážeme vám krok za krokem, jak…

1 dnem ago

Jak vyčistit odpad sodou?

Pokud hledáte jednoduchý a účinný způsob, jak vyčistit odpad sodou, přečtěte si náš článek, kde…

5 dny ago

Jak vyprat červené víno: účinné tipy na odstranění skvrn

Jste polití červeným vínem? Zjistěte, jak vyprat červené víno z oblečení i koberců. Vyzkoušejte osvědčené…

3 týdny ago

Jak vyčistit koberec jedlou sodou?

Naučte se, jak vyčistit koberec jedlou sodou bez chemie. V článku najdete osvědčené tipy, postupy…

4 týdny ago

Co mi chybí, když mám chuť na sladké?

Zjistěte, co všechno může stát za chutí na sladké. Článek odhaluje překvapivě mnoho příčin a…

1 měsíc ago

Luxusní doutníky: Kde se vzaly a jak na jejich skladování?

Objevte historii luxusních doutníků a naučte se, jak je správně skladovat. Vstupte do světa tradice,…

1 měsíc ago