Jak neplýtvat jídlem? Nakupujte a vařte chytře

Šetřit se dá v domácnosti mnoha způsoby. Jedním z nich je i šetření na jídle – ale ne tak, že budeme kupovat levné nekvalitní suroviny nebo polotovary. Jde to i jinak. Máme pro vás 7 tipů, které poradí, jak neplýtvat jídlem.

Udělejte si plán a seznam nákupu

Naplánujte si vždy na týden dopředu, co budete vařit a podle toho si rozmyslete, jaké suroviny koupíte. Důležité je myslet i na zbytky – zpracujte vše, co suroviny nabízí. Jako příklad můžeme uvést kuře. Jeden den si uvaříte řízky z prsou s bramborovou kaší, další den mohou být stehna, třeba na paprice s těstovinami nebo rýží. Zbytky kuřete použijete na vývar se zeleninou, případně rizoto. Nebo zkuste některý z našich receptů na zdravé večeře.

Než jdete do obchodu, připravte si seznam. Ideálně nakupte vše, co jste si připravili v rámci vašeho plánu, najednou. Držte se vytvořeného seznamu, nekupujte nic jiného, zbytečně neprohlížejte, jaké zboží stojí v regálech. A hlavně – nechoďte nakupovat hladoví. Ušetříte tak peníze za zbytečnosti.

Navařte si dopředu

Nemusíte vařit každý den – raději si místo toho odpočiňte. Navíc ušetříte za energie. Uvařte jedno jídlo ve větším množství, aby vystačilo na dva nebo tři dny. Nechcete-li jíst stejné jídlo víc než jeden den po sobě, zamrazte ho. I to je způsob, jak neplýtvat jídlem. Během dalších dvou měsíců jej vytáhněte a máte vystaráno.

Využívejte slevy, ale ne na zbytečnosti

Slevy jsou skvělé, ale občas nás donutí koupit věci, které nepotřebujeme. Je něco ve slevě? Pak je dobré položit si otázku: Koupili byste to, i kdyby to ve slevě nebylo? Pokud ano: Nezkazí se to nebo tomu neprojde spotřeba dříve, než to stihnete zpracovat? Jestli zní odpověď ne, má smysl to koupit. Slevy jsou vhodné využívat především u trvanlivého zboží nebo hygienických potřeb.

Skladujte potraviny tak, aby dlouho vydržely

Ušetřit se dá i správným uskladněním potravin. V lednici byste měli mít teplotu kolem 6 stupňů – při vyšší teplotě se potraviny rychle kazí, při nižší zase spotřebováváte více energie. Námraza v lednici navíc způsobuje energetické ztráty. Držte se pokynů pro skladování potravin, které doporučuje výrobce. Ve spodní části lednice je teplota nejnižší, zato v horní nejvyšší. Skvělým způsobem, jak prodloužit trvanlivost potravin je vakuování.  

Využijte i starší pečivo

Nestihli jste sníst pečivo, dokud bylo měkké? Nevadí. Udělejte topinky nebo toasty, případně pečivo nechte na vzduchu ztvrdnout úplně. V mixéru z něj snadno uděláte strouhanku.

Využijte mrazničku

Cokoli, co dáte do mrazáku, označte štítkem a na ledničku si připněte papír, kam napíšete, co do něj vkládáte. Budete mít přehled o surovinách a snadno je zařadíte do plánování. Využijte zip sáčky a maso si rozdělte dle gramáže na porce. Vždy vytáhnete jen takový počet porcí, který opravdu sníte.  

Lada

Recent Posts

Šperky s českými granáty: Tradice, krása a jedinečnost v jednom

Šperky s českými granáty jsou už po staletí považovány za jeden z nejkrásnějších symbolů českého…

3 dny ago

6krát o Sjögrenově syndromu, který postihuje slzné a slinné žlázy

Sjögrenův syndrom je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá vlastní tkáně. Zjistěte více o příznacích,…

2 týdny ago

Založení s.r.o.: Návod, jak na to

Založit s.r.o. dnes není žádná věda, když máte dobrý návod. Poradíme vám, jak na to…

3 týdny ago

10 důvodů pro návštěvu psychologa

Život bude vždy přinášet výzvy. Ačkoli se zdá, že z většiny z nich se lze…

3 týdny ago

Jaké jsou příčiny a příznaky syndromu suchého oka?

Trápí vás pálení a pocit písku v očích? Zjistěte příznaky, příčiny a možnosti léčby syndromu…

3 týdny ago

Jak včas odhalit zelený zákal? Sledujte příznaky

Včasná diagnóza a správná léčba zeleného zákalu dokážou průběh onemocnění výrazně zpomalit. Přečtěte si, jak…

3 týdny ago