Tipy a zajímavosti

Víte, jak vypadá šnyt, hladinka nebo mlíko a jak správně pivo načepovat?

Dobře načepované pivo chutná a vypadá prostě dokonale. Ale jak toho docílit? Každý správný hospodský to ví a teď to budete vědět i vy. K tomu vám vysvětlíme, co je šnyt, hladinka i mlíko.

Co je hladinka?

Hladinka je jeden z nejrozšířenějších stylů čepování piva. K pivu je nejšetrnější. Dobře načepovaná hladinka má krásně krémovou mokrou pěnu, která pomalu dochází. Na skle po napití vytváří kroužky. Hladinka se čepuje na jeden zátah, tím si zachovává jedinečný říz a čerstvost.

Co je šnyt?

V dobách, kdy hostinští ochutnávali kvalitu nového piva při každém naražení sudu, vznikl šnyt. Jedná se vlastně o malé pivo s bohatou pěnou v půllitru. Tento styl uchovává všechny nejlepší vlastnosti piva. Šnyt má jemnější říz a je velmi oblíbený u pivních znalců.

Co je mlíko?

Druh čepování piva jménem mlíko se vyznačuje krémovou až smetanovou pěnou, která v půllitru připomíná mléko. Po chvíli se část pitné pěny změní v pivo. Obsah piva v půllitr je zhruba 0,3 litru, tedy podobně jako u šnytu. Mlíko má trochu sladší chuť než hladinka, nejlépe uděláte, když takto natočené pivo vypijete na jeden zátah.

Co je čochtan?

Pravým opakem mlíka je čochtan, což je pivo natočené úplně bez pěny. Takové pivo obsahuje nejvíce přírodního CO2 ze všech zmíněných stylů čepování. Nevýhodou čochtana bývá, že bez pěny pivo rychle zvětrává, proto ho musíte vypít co nejrychleji.

Jak správně načepovat pivo?

Dobře natočené pivo výtečně chutná, drží pěnu a prostě dokonale vypadá. Sklenice, do které se pivo čepuje, by měla být čistá a vychlazená. Rozhodně by ale neměla být umytá za pomoci čisticího prostředku, protože to může ovlivnit chuť piva. Čepované pivo musí být vychlazené ideálně na 7 nebo 8 stupňů a procházet čistou pípou.

Jak správně načepovat hladinku?

  1. Upusťte trochu piva z pípy.
  2. K pípě přiložte půllitr pod úhlem 45 stupňů a po skle začněte čepovat s napůl otevřeným kohoutem vytvořte základ pěny.
  3. Kohout pak otevřete naplno a nechte ho po celou dobu ponořený pod pěnou, sklenici postupně narovnávejte.
  4. Po úplném naplnění půllitru zavřete kohout a ihned podávejte.

K dokonalému zážitku si můžete pivo vychutnat například s gyrosem šťavnatě připraveným na grillu.

Pár upozornění na závěr:

  • Nikdy nečepujte pivo z výšky.
  • Nikdy nepřelévejte pěnu.
  • Nikdy pivo nečepujte do suché nebo neumyté sklenice.
Kvido

Recent Posts

5 přírodních metod, jak na zánět zubů a léčbu doma

Hledáte domácí úlevu při zánětu zubů? Vyzkoušejte 5 přírodních způsobů, jak si pomoci doma a…

3 dny ago

Jak bezpečně používat QR kódy? Chraňte se před podvody

QR kódy jsou praktické, ale i nebezpečné. Naučte se, jak je bezpečně skenovat a chránit…

2 týdny ago

Jak správně uvařit rýži: Praktický průvodce krok za krokem

Naučte se, jak správně uvařit rýži v hrnci, troubě, rýžovaru či mikrovlnce. Objevte nejlepší metody…

1 měsíc ago

Tričko, které mluví za vás: Vyjádřete se vlastním designem

Chcete-li zaujmout své okolí nebo máte-li rádi oblečení, které je jedinečné, je personalizované oblečení ideální…

1 měsíc ago

Binchotanová tyčinka: Aktivní uhlí z Japonska zlepšuje kvalitu a chuť vody

Aktivní uhlí z Japonska odstraňuje chlór, těžké kovy a obohacuje vodu o minerály. Přečtěte si,…

1 měsíc ago

Goji a její účinky na zdraví – objevte sílu superpotraviny

Kustovnice čínská (goji) podporuje imunitu, zlepšuje zrak a pomáhá trávení. Zjisti více o jejích účincích…

2 měsíce ago