Dozlatova usmažený vepřový řízek právem patří na seznam oblíbených rodinných receptů. Chutná dospělým i dětem, je rychle hotový a jeho příprava je nenáročná. Máme pro vás několik tipů, díky nimž bude řízek chutnat fantasticky!
Vepřový řízek si žádá maso, které není zcela libové, ale spíše mírně prorostlé. Řízek z libového vepřového, například z kýty, bude suchý. Naopak maso mramorované tukem zajistí řízku šťavnatost a plnou chuť.
Nejlepší maso na řízek je tak vepřová krkovice nebo kotleta. Plátek masa by měl být maximálně jeden centimetr vysoký; počítejte s tím, že se ještě ztenčí naklepáním masa paličkou.
Pojďme se podívat, jak při přípravě řízku postupovat:
TIP: Před naklepáním překryjte maso potravinářskou folií. Ta zadrží šťávu z masa při naklepávání a vy budete mít po vaření méně práce s úklidem kuchyně.
Řízky smažte ve vyšší vrstvě tuku, vhodné je vepřové sádlo, případně rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový). Řízky by měly v oleji tzv. plavat, jen tak se na jejich povrchu vysmaží křupavá zlatavá krustička, pro kterou je máme tak rádi.
Použijte dostatečně velkou pánev se silnějším dnem; pro čtyřčlennou rodinu se vyplatí pánev o průměru 28 cm. V takové bez problémů osmažíte čtyři řízky najednou, ušetříte tak čas, oběd bude rychleji na stole.
Kontrolujte kvalitu oleje. Příliš malá plotýnka, nevhodná pánev nebo zbytky strouhanky můžou způsobit, že se olej začne přepalovat. V takovém případě opatrně olej slijte a použijte nový.
A co k vepřovému řízku podávat? Klasika jsou vařené brambory nebo kaše, pro svátečnější příležitost volte domácí bramborový salát.
Studený řízek mezi dvěma krajíci chleba poslouží jako vděčný oběd při rodinném výletě nebo jako vydatná svačina.
K řízku se hodí kyselá okurka nebo sladkokyselý salát ze strouhané okurky. Pro lepší dojem ozdobte řízek při servírování plátkem čerstvého citronu a přidejte snítku zelené petrželky.
Češi si rádi myslí, že je řízek vynález české kuchyně. Není to tak úplně pravda, tento pokrm je velmi oblíbený po celém evropském kontinentě.
Například u našich německých sousedů se mu říká Schnitzel (šnycl), pod stejným jménem tuhle smaženou pochoutku znají i v USA.
Naučte se, jak vyčistit koberec jedlou sodou bez chemie. V článku najdete osvědčené tipy, postupy…
Zjistěte, co všechno může stát za chutí na sladké. Článek odhaluje překvapivě mnoho příčin a…
Objevte historii luxusních doutníků a naučte se, jak je správně skladovat. Vstupte do světa tradice,…
Zjistěte, jak dlouho probíhá hojení po vytržení zubu. Od tvorby krevní sraženiny po obnovu kosti…
Hledáte domácí úlevu při zánětu zubů? Vyzkoušejte 5 přírodních způsobů, jak si pomoci doma a…
QR kódy jsou praktické, ale i nebezpečné. Naučte se, jak je bezpečně skenovat a chránit…