Dozlatova usmažený vepřový řízek právem patří na seznam oblíbených rodinných receptů. Chutná dospělým i dětem, je rychle hotový a jeho příprava je nenáročná. Máme pro vás několik tipů, díky nimž bude řízek chutnat fantasticky!

Jaké maso na řízek

Vepřový řízek si žádá maso, které není zcela libové, ale spíše mírně prorostlé. Řízek z libového vepřového, například z kýty, bude suchý. Naopak maso mramorované tukem zajistí řízku šťavnatost a plnou chuť.

Nejlepší maso na řízek je tak vepřová krkovice nebo kotleta. Plátek masa by měl být maximálně jeden centimetr vysoký; počítejte s tím, že se ještě ztenčí naklepáním masa paličkou.

Příprava řízku

Pojďme se podívat, jak při přípravě řízku postupovat:

  1. Maso vyndejte z lednice asi půl hodiny předem.
  2. Jednotlivé plátky šetrně naklepejte paličkou.
  3. Maso z obou stran osolte.
  4. Každý kus obalte v trojobalu: nejprve v hladké mouce, pak v rozšlehaném vejci, a nakonec ve strouhance.
  5. Oklepejte přebytečnou strouhanku, která by se při smažení v oleji přepalovala.
  6. Řízky smažte v dostatečné vrstvě oleje rozehřátém na střední teplotu.

TIP: Před naklepáním překryjte maso potravinářskou folií. Ta zadrží šťávu z masa při naklepávání a vy budete mít po vaření méně práce s úklidem kuchyně.

Na čem smažit

Řízky smažte ve vyšší vrstvě tuku, vhodné je vepřové sádlo, případně rostlinný olej (slunečnicový nebo řepkový). Řízky by měly v oleji tzv. plavat, jen tak se na jejich povrchu vysmaží křupavá zlatavá krustička, pro kterou je máme tak rádi.

Použijte dostatečně velkou pánev se silnějším dnem; pro čtyřčlennou rodinu se vyplatí pánev o průměru 28 cm. V takové bez problémů osmažíte čtyři řízky najednou, ušetříte tak čas, oběd bude rychleji na stole.

Kontrolujte kvalitu oleje. Příliš malá plotýnka, nevhodná pánev nebo zbytky strouhanky můžou způsobit, že se olej začne přepalovat. V takovém případě opatrně olej slijte a použijte nový.

Vhodné přílohy

A co k vepřovému řízku podávat? Klasika jsou vařené brambory nebo kaše, pro svátečnější příležitost volte domácí bramborový salát.

Studený řízek mezi dvěma krajíci chleba poslouží jako vděčný oběd při rodinném výletě nebo jako vydatná svačina.

K řízku se hodí kyselá okurka nebo sladkokyselý salát ze strouhané okurky. Pro lepší dojem ozdobte řízek při servírování plátkem čerstvého citronu a přidejte snítku zelené petrželky.

Řízek v zahraničí

Češi si rádi myslí, že je řízek vynález české kuchyně. Není to tak úplně pravda, tento pokrm je velmi oblíbený po celém evropském kontinentě.

Například u našich německých sousedů se mu říká Schnitzel (šnycl), pod stejným jménem tuhle smaženou pochoutku znají i v USA.

Lucie

Recent Posts

Algarve: Průvodce nejlepšími plážemi a atrakcemi pro dovolenou

láká miliony návštěvníků každoročně svým slunečním počasím, které podle statistik nabízí až 300 slunečných dní…

2 dny ago

Jak docílit toho, aby vůně vydržela po celý den? Kompletní průvodce

Zjistěte, jak prodloužit výdrž vůně na celý den pomocí jednoduchých triků. Seznamte se s tím…

5 dny ago

Jak začít s biohackingem? Data z vyšetření organismu jsou základ

Začni s biohackingem chytře – zjisti, co tvé tělo opravdu potřebuje. Nejdřív data z diagnostiky…

1 týdnem ago

Šperky s českými granáty: Tradice, krása a jedinečnost v jednom

Šperky s českými granáty jsou už po staletí považovány za jeden z nejkrásnějších symbolů českého…

2 týdny ago

6krát o Sjögrenově syndromu, který postihuje slzné a slinné žlázy

Sjögrenův syndrom je autoimunitní onemocnění, kdy imunitní systém napadá vlastní tkáně. Zjistěte více o příznacích,…

3 týdny ago

Založení s.r.o.: Návod, jak na to

Založit s.r.o. dnes není žádná věda, když máte dobrý návod. Poradíme vám, jak na to…

4 týdny ago